Betörétek hozzád? Ne ess pánikba!

Manapság már modern biztonságtechnikai eszközök állnak rendelkezésünkre, mégis előfordulhat, hogy betörés áldozatai leeszünk. Mit tehetünk, ha ez megtörténik velünk?


1.Értesíteni a rendőrséget

Amint elült a várható pánik vegyünk pár mély levegőt, és értesítsük a rendőrséget a 112-es vagy a 107-es telefonszámon. Ez legyen az első dolgunk. Nagyon fontos, hogy a hatóságok kiérkezéséig lehetőleg semmihez ne nyúljunk hozzá. Emellett próbáljuk meg tételesen összeírni, hogy mik azok az ingóságok, amelyek eltűntek. A kárrendezésnél fontos szempont lesz, hogy mit, milyen értékben vittek el tőlünk. Vegyük figyelembe az esetlegesen megrongálódott nyílászárók javítási költségeit is.

2.Elindítani a kárrendezést

Ha van lakásbiztosításunk, akkor 2 napon belül jelentenünk kell a biztosítónknál a történteket. A bejelentés után a biztosítónak 5 napja van arra, hogy helyszíni szemlét tartson. Ezután kezdődik meg a kárrendezési folyamat. Ebben segítség lehet, ha rendelkezünk az eltulajdonított értéktárgyak számláival, hogy igazoljuk az értéküket.

3. Ellenőrizni a biztosítást

Abban az esetben, ha a tulajdonos tárva nyitva hagyta az ajtókat vagy az ablakokat, ezzel megkönnyítve a rablók dolgát, akkor a biztosító nagy valószínűséggel nem fog fizetni. Ha besurranásos rablásról van szó, vagyis a tulajdonos megtévesztésével, az engedélye nélkül hatoltak be az otthonába úgy, hogy ráadásul maga is otthon volt, bizonyos limitig jogosultak lehetünk kártérítésre. Ehhez viszont szükségeltetik egy erre vonatkozó kiegészítő biztosítás. Ha nem állapítható meg, hogy történt-e erőszakos behatolás, akkor független igazságügyi szakértő bevonásával kell meghatározni, hogy pontosan mi történt.

4. Átgondolni a védekezést

Fontos szempont, hogy milyen szintű biztonsági rendszerünk van. Alapvetően nem feltétel, hogy a legmodernebb megoldásokkal legyen felszerelve a házunk, de a biztosító ezt is meg fogja vizsgálni. A törésmentes zár a mérvadó. Az újabb ajtóknál ez már természetes, a régebbieknél azonban érdemes ellenőriznünk a törésmentes címke meglétét.

Nagyon fontos, hogy ha a házunk felújításon esett át, illetve értékes tárgyak (okostévé, nagyértékű számítógép), vagy okos rendszer lett kiépítve, ezeket feltétlen jelezzük a biztosítónknak. Ha ez elmarad, kisebb lesz a kártérítés összeg. (Cikkünk a CLB blogjának szemléje)

Ne hagyd ki!