Az aranyér népbeteség, de nem merünk beszélni róla
Fotó: Shutterstock

Vérzik, fáj, mégsem merünk beszélni erről a betegségről

Magyarországon népbetegség az aranyér, ami a fiatalok jelentős hányadát is érinti, de a téma még mindig tabunak számít. Egy friss, országos kutatás eredményei arra mutatnak rá, hogy ezt a betegséget továbbra is tévhitek övezik, szégyen róla beszélni, az érintettek mindössze harmada fordul panaszaival orvoshoz.


A hazai lakosság csaknem felének volt vagy jelenleg is van aranyérbetegséggel összefüggő panasza, ez az arány pedig jelentősen magasabb azoknál a korábbi becsléseknél, amelyek szerint az ország harmadát érintheti a betegség kisebb-nagyobb mértékben – egyebek közt az is kiderül abból az országos kutatásból , amelyet az Egis Gyógyszergyár Zrt. megbízásából készítettek, és amelynek apropója az áprilisban zajló edukációs aranyér hónap.

A felmérésből kitűnik, hogy a nők között kis mértékben ugyan, de magasabb a panaszosok aránya a férfiakhoz képest, illetve az életkor előre haladtával egyre többen válnak érintetté. Meglepő lehet, de a fiatalok körében sem ismeretlen a betegség: a 20 év alattiak több mint ötöde, a huszonéves korosztály harmada tapasztalta magán a tüneteket. A nagy ugrás a 40. életévtől jön, az ötvenesek körében pedig már a 60%-ot közelíti az érintettek aránya. A leggyakoribb tünetnek a viszketés és a kitüremkedés számít, ezt a válaszadók közel kétharmada említette, míg a fájdalmat, illetve a vérzést a panaszosok 50 százaléka tapasztalta már.

A kutatás készítői rákérdeztek a leggyakoribb tévhitekre is: az eredmények alapján úgy tűnik, hogy viszonylag gyengék a betegséggel kapcsolatos általános ismeretek. Azzal például, hogy az aranyér gyakrabban előfordulhat a terhes nőknél, a válaszadók egyharmada sem volt tisztában, sőt, ezen belül a férfiak kevesebb mint egyötöde adott helyes választ. Ezzel szemben a nők körében jobban tartja magát az a tévhit, hogy az aranyérből könnyen kialakulhat rákos megbetegedés, miközben csupán a megkérdezettek tizede ért egyet azzal, hogy az elhízás következménye is lehet az aranyér. Azzal, hogy az aranyér megelőzésében segíthet a megfelelő táplálkozás, illetve bizonyos sportok is előidézhetik a betegséget, a válaszadók kevesebb mint harmada értett egyet.

Az Opinio az Egis Gyógyszergyár Zrt. támogatásával végzett online felmérést, több mint 1000 fő megkérdezésével. A válaszadók mintája nemre, életkorra, iskolai végzettségre és lakhelyre (településtípus, régió) reprezentatív.


The Conversation

Ne hagyd ki!