Áremelések, adóterhek, ízesített termékek eltűnése - csak hogy néhányat említsünk a dohányosok elmúlt éveinek nehézségeiből. Most a Joe Biden vezette amerikai adminisztráció hozakodott elő egy olyan tervezettel, ami csökkentené a cigaretták nikotintartalmát.


Az Egyesült Államok illetékes hatóságai azt mérlegelik, hogy betiltsák-e a mentolos ízesítésű cigiket. Ezek a termékek nem összekeverendők a forgalomból néhány éve kivont „pattintós" cigarettákkal, de úgy néz ki, hogy az ízesített dohányt kedvelők utolsó mentsvárát is bevehetik. Joe Biden úgy gondolta, hogy ha már így belemerültek a hatóságok a dohánytermékek korlátozásába, akkor ez egy remek alkalom további változtatások bevezetésére, így az is napirendre került, hogy csökkenteni kellene a nikotin mennyiségét a cigarettában.

A tőzsde máris jelzett

A hír hallatára a dohánytermékekkel foglalkozó vállalatok részvényei meginogtak. Az Altria összesen 8, a British American Tobacco 2, a Philip Morris International pedig 1 százalékos mínuszban zárta a napot. Ráadásul úgy, hogy a Philip Morris nem is értékesít az USA területén.

A nikotintartalom csökkentésének egyébként az lenne a célja, hogy minél több ember leszokjon a dohányzásról, vagy legalább átpártoljon egészségesebbnek gondolt termékekhez.

Ne olyan hevesen

Az Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) egyelőre nem kommentálta a helyzetet, viszont az Altria dohányvállalat egyik szóvivője, George Parman az CNBC-nek ezt írta egy e-mailben:

Az FDA-nak minden intézkedését tudományra és bizonyítékokra kell alapoznia, és figyelembe kell vennie az ehhez hasonló döntéseinek a következményeit.

A szakember ezzel arra célzott, hogy egy ilyen döntés valószínűleg az illegális kereskedelem, a feketepiac fellendülését okozná. Viszont ami még aggasztóbb lehet, az a szektorban országszerte dolgozó többszázezer ember, akiknek veszélybe kerülhet a munkahelye.

A British American Tobacco által birtokolt Reynolds American vállalat (akik a Camel márkát viszik) szóvivője, Kaelan Holon kifejtette, hogy nagyon sok fogyasztó tévedésben van. Itt azokra gondolt, akik úgy vélik, hogy az alacsonyabb nikotinszint kisebb kockázatot jelentene a felhasználókra. A politikai gépezet azonban már mozgásba lendült, a dohánygyárak bánatára.


The Conversation

Friss

Oroszország ismét nekiment a Google-nek, felkészül a Twitter és a Facebook

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor hárommillió rubelre, azaz nagyjából 12,3 millió forintra büntette a Google-t személyes adatkezelésre vonatkozó jogszabályok megsértése miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Kétszeres díjért kergetik a labdát az induló hazai focibajnokságban

Az első osztályú labdarúgó-bajnokságban a helyezésekért járó díjazás nem változott, az aranyérmes csapat kétszázmilliót kap. Az összdíjazás azonban 6,6-ról 12 milliárdra nő. Az NB II.-ben is 4,8 milliárd forintra emelkedik a pénzdíj.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
©buenoalvaro/123RF.COM

Egy betűvel hosszabb, egy forinttal sem drágább az új rendszám

Nem kell többet fizetni a jelenlegi díjaknál a négy betűből és három számból álló rendszámokért, amelyeket 2022 júliusától adnak majd ki az újonnan forgalomba helyezett járművekre.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!