vape-t szívó nő
Fotó: Shutterstock

Újabb európai ország tiltja be az elektromos cigarettát

Az eldobható elektromos cigaretták – ismertebb nevükön a vape-k – a betiltás sorsára juthatnak Franciaországban a dohányzás ellen irányuló nemzeti terv részeként. Ezt Franciaország miniszterelnöke az RTL rádióműsorában közölte vasárnap.


Élisabeth Borne francia miniszterelnök elárulta, hogy a kormány hamarosan új nemzeti tervet terjeszt elő a dohányzás elleni küzdelemre, amely különösen az eldobható elektronikus cigaretták, a vape-k betiltását tartalmazza. Szerinte:

ezek használata olyan kaput jelentenek a dohányzáshoz és szokásokat alakíthat ki a fiatalok körében, amelyek súlyos dohány- és nikotinfüggőséghez vezethetnek. A dohányzás maga pedig évente 75 000 haláleset okozója az országában.

Ezt is olvasd el! Mi lesz a bagósokkal, ha kevesebb lesz a cigiben a nikotin?

F\u00fcst

Fotó: Shutterstock

Aggódik amiatt, hogy a klasszikus cigaretta ízét nélkülöző, de egyben a gyermekkori édességekre emlékeztető, többek között mályvacukor vagy rágógumi ízű vape-k addiktívak és elérhető árban is vannak a fiatalok számára is. Már mindössze 8-12 euró között (nagyjából 3 és 5 ezer forintos árfekvésben) hozzá lehet jutni és ezek 500 vagy több slukkosak is lehetnek.

Ez is érdekes lehet számodra: Keveseket érint, betiltja a dohányzást két ország

A francia kormány az utolsó simításokat végzi a 2024-es költségvetésén, amely tehát egy szélesebb körű tervet is tartalmaz a dohánytermékek visszaszorítása kapcsán. Viszont az állam nem adóemelésben látja a megoldást, hanem a betiltásában.

A Guardian írása szerint több európai országban is fontolgatják ugyanezt. Belgiumban tilos az online értékesítés, Írországban pedig nemzeti konzultáció folyik a tiltásról. Németországban a kormány betiltotta az ízesített e-cigarettákat, a kábítószerügyi miniszter azonban figyelmeztetett, hogy ez csak a kezdet lehet.

Ausztrália vénykötelessé tette, Új-Zélandon pedig korlátozták a marketingjét. Emmanuel Macron francia köztársasági elnök már 2021-ben már ígéretet tett, miszerint megnövelik a füst- és dohányzásmentes helyiségek számát, továbbá 2030-ra minden 20 évesnél fiatalabb franciát leszoktatnak a dohányzásról.

Ne hagyd ki!