Szigorít az olasz kormány, mert túl sokan dohányoznak
Fotó: Shutterstock

Dohányzik a lakosság negyede, bekeményített a kormány

Az elektromos cigaretták és az égésmentes dohánytermékek reklámozásának, valamint zárt térben való fogyasztásának korlátozását jelentette be Girolamo Sirchia olasz egészségügyi miniszter, hangoztatva, hogy a korábbi, enyhébb szigorítások ellenére a lakosság 24,5 százaléka továbbra is dohányzik.


Olaszország még július előtt bevezeti az Európai Bizottság intézkedéseit a legújabb típusú dohánytermékekkel kapcsolatban. Az Európai Bizottság döntése szerint október 23-ától tilos lesz a hevített dohánytermékek esetében is az ízesített termékek forgalomba hozatala, illetve tilos lesz minden olyan megoldás, amely a dohánytermék alkotóelemeiben, például a szűrőben, a papírban, a csomagolásban vagy a kapszulában ízesítést tartalmaz. Az európai rákellenes terv célkitűzéseivel összhangban 2040-ig öt százalék alá akarják csökkenteni a dohánytermékek fogyasztóinak arányát.

Girolamo Sirchia hozzátette, hogy Olaszországban ezzel egy időben korlátozni fogják az elektromos cigaretták és az égésmentes dohánytermékek reklámozását. Utóbbiak használatát be akarják tiltani zárt térben, valamint szabadtéren is, ha a közelben kiskorúak vagy várandós nők tartózkodnak.

Girolamo Sirchia közismert a dohányzás elleni elkötelezettségéről: most vezeti másodszorra az egészségügyi tárcát, és korábbi, 2003-as miniszteri mandátuma idején elrendelte a hagyományos dohánytermékek reklámozásának és fogyasztásának korlátozását. 2003 és 2011 között százmillióról nyolcvanöt millió kilogrammra csökkent az olaszok évi cigarettafogyasztása. A dohányzók aránya 2003-ban 27,6 százalék volt, majd kevesebb mint tíz év alatt 20,8 százalékra esett vissza. Fordulat a pandémia alatt, 2019 és 2022 között történt, amikor az utóbbi húsz évben először megfordult a trend, és két százalékkal emelkedett a dohányzók tábora. A lakosság 24,2 százaléka dohányos, ami 12,4 millió embert jelent a tizenöt év felettiek körében.


Ne hagyd ki!