Nem ez az első eset, hogy egy okosóra súlyos egészségügyi problémára figyelmeztetett
Fotó: Shutterstock

Így mentette meg viselője életét egy okosóra

Több figyelmeztetést küldött viselőjének az Apple okosórája, miután rendellenes pulzusszámot érzékelt. Az orvosok kivizsgálták az illetőt, és kiderült, súlyos egészségügyi problémát érzékelt az óra.


Kiszúrta a belső vérzést az Apple okosórája

Egy Apple Watch 7-es tulajdonosa arról írt Redditen, egy ebéd után fáradtnak érezte magát, ezért lepihent. Amikor felébredt tíznél több értesítés fogadta az okosóráján arról, hogy a pihenési időben normálishoz képest rendellenesen magasabb volt a pulzusszáma. Konzultált az orvosával, aki arra kérte, nézze meg a pontos pulzusszámát, ellenőrizze a véroxigénszintjét és végezzen EKG-vizsgálatot – írja a BGR.

Miután az orvosa megkapta az eredményeket, mentőt küldött érte. Mint kiderült, az illetőnek súlyos belső vérzése volt. A hemoglobin-szintje a normális 15–17 g/dl helyett 3 g/dl-re csökkent. Igaz, a sürgősségi ellátáskor először szívrohamra gyanakodtak, de később rájöttek, a probléma mögött gyomor- és bélvérzés állt. Ez végzetes is lehetett volna, ha nem ér oda időben a vérátömlesztésre.

A HVG megjegyzi, korábban is előfordult, hogy valaki az okosórája miatt fedezett fel valamilyen egészségügyi problémát. Például olyan személynél is jelzett, akiről később a kórházban derült ki, elzáródott egy artériája.

Új szupermobillal célozhatja meg a tehetősebbeket az Apple

Egyébként sajtóinformációk szerint egy minden eddiginél ütősebb csúcsmobilt is a piacra dobhat az Apple, az iPhone 16 Ultrát. A készülék az iPhone 16-os termékcsalád része lehet, azonban nem a Pro és a Pro Max készülékeket fogja váltani. Azok felé pozícionálják az új modellt, így a családtagjainál is nagyobb tudással bírhat. Viszont az érkezésére várni kell, hiszen jövőre debütálhat.

Amennyiben a Bloomberg értesülései pontosak, arra is számítani lehet, hogy az Apple a tőle megszokott igen borsos árakra is rá fog tenni még egy lapáttal. Egyébként Tim Cook, a cég vezérigazgatójának is az a meglátása, hogy van olyan vásárlói kör, akik hajlandók a mostani áraiknál is többet fizetni egy még jobb készülékükért.

Azonban arról egyelőre nincs hír, hogy milyen teljesítménye és speciális funkciói lehetnek a készüléknek. Nem elképzelhetetlen, hogy az Apple ezzel a modellel készül belépni az összecsukható telefonok piacára.

Az Apple az iPhone X óta folyamatosan emeli az mobiltelefonjai árát. A jelenlegi legjobb iPhone nagyjából 930 ezer forintba kerül.


Ne hagyd ki!