A kormány szerint a magyar fiatalok túl sok energiaitalt isznak
Fotó: shutterstock

A kormány szerint a hazai fiatalok túltolják az energiaitalt

Még mindig magas arányban fogyasztanak energiaitalt a fiatalok, az iskoláskorú gyerekek, ezért fontos felhívni különböző szemléletformáló programokkal erre a figyelmet - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy budapesti sajtótájékoztatón.


Rétvári Bence úgy fogalmazott: "látható, hogy az energiaitalok fogyasztásának divatja van", van, aki alkohollal együtt, van, aki nélküle, üdítőitalként fogyasztja, akár naponta több dobozzal. Egy 2018-as felmérés eredményét ismertetve elmondta, az iskoláskorú gyerekek 10,5 százaléka fogyasztott már energiaitalt, 18,5 százalékuk heti rendszerességgel iszik ilyen terméket. E termékek fogyasztása a 9. évfolyamtól emelkedik, ami azért veszélyes - mondta -, mert a napi 400 milligramm koffeinbevitel már káros az egészségre.

Az államtitkár felidézte, hogy a kormány különböző intézkedésekkel próbált fellépni az energiaitalok túlfogyasztása ellen; ezeket a termékeket bevonta a népegészségügyi termékadó (csipszadó) hatálya alá, illetve megtiltotta az ilyen típusú termékek árusítását az iskolai büfékben. Több kampány is indult, amely az energiaitalok veszélyeire hívta fel a figyelmet, ezek ugyan hatékony lépések voltak, mégis magas, magasabb a diákok között az energiaital-fogyasztás az ideálisnál, ezért fontos felhívni különböző szemléletformáló programokkal erre a figyelmet.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az energiaitalok fogyasztásával kapcsolatban a mértékletességre és a körültekintésre hívta fel a figyelmet. Elmondta, 2011 óta 450 bejelentés érkezett energiaital fogyasztásával kapcsolatos rosszullétről a toxikológiai szolgálathoz. Ezek 23 százaléka iskolai, 40 százaléka otthoni bejelentés volt. A bejelentett esetek 26 százalékában lányok, 74 százalékában fiúk voltak az érintettek, és a bejelentések kétharmadánál 18 évesnél fiatalabb volt az illető.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy az esetek 70 százalékában volt szükség orvosi ellátásra, az elfogyasztott energiaital-mennyiségek pedig egy decilitertől a 2,5 literig terjedtek. Kitért arra, hogy egyénileg eltérő, hogy az energiaitalokban is megtalálható koffein kire milyen mértékben hat, van, akinél már kis mennyiség is tüneteket okozhat, és különösen veszélyeztetettek azok, akiknél valamilyen szív- és érrendszeri probléma áll fenn. Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) alapítója arról beszélt, hogy szülői visszajelzések alapján a szülők komoly problémának látják, hogy a gyerekek "korlátlanul hozzájuthatnak" az energiaitalokhoz. Mint mondta, a különböző szülői fórumokon megfogalmazódott, hogy szükség lenne az energiaitalokkal szembeni drasztikus fellépésre.


Ne hagyd ki!