Tippek, hogy megelőzhesd a fogágybetegség miatti fogvesztést
Fotó: Freepik

Tippek, hogy megelőzhesd a fogágybetegség miatti fogvesztést

Egy átlagos magyar felnőtt szájából 10 fog hiányzik az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) és Semmelweis Egyetem közös kutatása szerint. 100 magyarból 8 pedig egyetlen foggal sem rendelkezik. A meglepően magas szám nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek minősül. Bár a nagyarányú fogvesztés számos okra vezethető vissza, az egyik legfontosabb a fogágybetegség (parodontózis). Cikkünkben bemutatjuk, miképp ismerhető fel a parodontológiai betegség és hogyan csökkenthető kockázata.

Jelek, amelyekről felismerhető a fogágybetegség

A parodontózis az egyik leggyakoribb fogászati probléma. A betegség által érintett szöveteket fogágynak (parodontium) nevezik. Súlyos esetekben az íny, gyökérhártya, fogcement és a fog körüli csont területen fellépő krónikus gyulladás fogvesztést eredményezhet. Felismerése laikusként nem könnyű feladat. Azonban az alábbi tünetek segíthetnek a betegség azonosításában.

A parodontózisra utaló gyakori jelek lehetnek az alábbiak:

●fogak közötti rés megjelenése

●fog érzékenység

●fogvesztés

●fogíny elszíneződése

●fogíny recesszió

●fogínytasak kialakulása

●fokozott érzékenység az ínyben

●gyakran vérző íny

●kellemetlen szájszag

●mozgó fogak

●ínyduzzadás

Amennyiben szeretnéd elkerülni ezt a fájdalmas és költséges betegséget, kövesd a lentebb bemutatott tippeket!

3+1 hasznos tipp a fogágybetegség ellen

1. Fordulj szakemberhez!

A fenti tünetek bármelyikét észlelted? Ez esetben érdemes mielőbb szakemberhez fordulni. A fogágybetegség otthoni kezelése nem lehetséges, így mindenképpen indokolt a szájsebészeti kezelés. A parodontózis korai észlelése és kezelése nem csupán gyorsabb és fájdalommentesebb, de általában kevesebb költséggel is jár.

2. A gyakori szűrővizsgálat fogakat menthet!

A nemzetközi javaslatok szerint legalább félévente érdemes rutin fogászati vizsgálaton részt venni. Ilyenkor a szakorvos a fogak állapotát felméri, szükséges esetén pedig elvégzi a fogászati beavatkozásokat. Amennyiben a rutinvizsgálat során bármilyen abnormális elváltozást észlel az orvos (pl. fokozott fogkőképződés, szuvasodás, fogíny visszahúzódás), a kezelést rögtön vagy egy későbbi időpontban elvégzi. Nem túlzás, a gyakori szűrővizsgálat valóban fogakat menthet!

3. Csökkentsd a kockázatot!

Tudtad, hogy a fogágybetegség kockázatát egyes életviteli tényezők növelhetik? Az alábbiakban összefoglaltuk a leggyakoribb kockázati faktorokat:

●csontritkulás a szájban

●cukorbetegség

●dohányzás

●elégtelen szájápolás

●fogkőképződés

●fogtorlódás

●genetikai hajlam

●helytelen táplálkozás

●hiányzó fogazat

●hormonális okok

●immunrendszer gyengesége

●kezeletlen fogszuvasodás

●rossz fogtömés

●stressz

●túlzott mennyiségű baktérium a szájüregben

A felsorolt kockázati jelenségek egy része tudatos tervezéssel elkerülhető vagy csökkenthető. Ezzel redukálható a parodontózis kialakulásának kockázata.

+1 Ne feledkezz meg a helyes fog- és szájápolásról!

A lista nem lehet teljes a helyes fog- és szájápolási rutin megemlítése nélkül. A fogágybetegség kialakulásának egyik leggyakoribb oka a fogak résekbe, fogfelszínre és nyelvre ragadt ételmaradék következtében megjelenő baktériumok miatti gyulladásos reakció. Helyes dentálhigiéniai szokások elsajátításával jelentősen csökkenthető a fogágybetegség kockázata. Mutatjuk, mire érdemes figyelni:

●Ügyelj a körültekintő és rendszeres fogmosására! Használj puha sörtéjű kefét, amely segít a fogfelszín gyengéd megtisztításában!

●Használj fogselymet! Ezzel megszabadulhatsz a fogrésekbe ragadt ételmaradéktól!

●Használj nyelvtisztító eszközt! Így eltávolíthatod a nyelv felszínére ragadt lepedéket. Ha nincs speciális eszközöd, használhatod a fogkefe rostáit is!

●Cukros élelmiszerek fogyasztását követően moss fogat! Ha erre nincs lehetőség, öblögess vízzel vagy szájvízzel!

Fogveszt\u00e9s megel\u0151z\u00e9se

Fotó: Freepik

Dr. Németh Bálint szájsebész és fogszakorvos

Dr. Németh Bálint több mint tizenöt éves gyakorlattal rendelkezik a fogászat és szájsebészet területén. Pácienseinek fájdalommentes kezelést kínál a legmodernebb anyagok és eljárások alkalmazása mellett. Amennyiben a fogágybetegség kezelésén gondolkozol, keresd Dr. Németh Bálintot bizalommal! (x)


Ne hagyd ki!