Soroljuk azt is, milyen panaszokon enyhíthetnek a különböző gyógyvizes fürdők
Fotó: Shutterstock

Itt a lista az ország legjobb gyógyvizeiről

A különleges geológiai és hidrogeológiai adottságai miatt Magyarország gazdag termál-, ásvány- és gyógyvizekben. Felsoroljuk, a különböző vizeink és fürdőink milyen egészségügyi problémák kezelésére alkalmasak.


Hazánk bővelkedik a gyógyvizekben

A magyarországi szabályozás különbséget tesz termál-, ásvány- és gyógyvizek között. A hazánk mindháromból meglehetősen gazdag készletekkel rendelkezik a speciális geológiai és hidrogeológiai adottságai miatt.

Termálvíznek kizárólag a 30 °C-nál melegebb felszín alatti vizeket lehet nevezni. A hévízes kutak száma az uniós átlaghoz képest szigorúbb meghatározás ellenére is eléri a húszat az országban.

Ásványvíznek csak azok a vizek nevezhetők, amelyek a föld mélyéről származnak, káros anyagot nem, de minimum 1000 mg/l természetes ásványi anyagokat tartalmaznak.

Azok az ásványvizek pedig, amelyeknél tudományosan alátámasztható, hogy az egészségre pozitív hatással bírnak, gyógyvízminősítést kaphatnak az illetékes hatóságoktól.

Soroljuk, a különböző vizeink és fürdőink milyen egészségügyi problémák kezelésére alkalmasak

Alkalikus vizek: Gyomor- és bélhurut, gyomorsavtúltengés, légúti hurut kezelésére alkalmasak. Ilyen víz van Bükkszéken, Gyopárosfürdőn, Gyulán, Mezőtúron, Szegeden, Szécsényben és Szolnokon – írja az Agrofórum.

Brómos-jódos vizek: Reuma-, nőgyógyászati-, bőrbetegségek, ivókúrában pajzsmirigybetegségek ellen veszik fel a harcot. Debrecenben, Hajdúszoboszlón, Pesterzsébeten és Sóshartyánban is fürödhetünk ilyen vízben.

Földes-meszes vizek (kalcium-, magnézium-, hidrogén-karbonát): Reumatikus, valamint szív- és gyomorbetegségek kezelhetők velük. A budai fürdőkben (Gellért, Lukács, Rudas), Esztergomban, Mohácson és Székesfehérváron is élvezhetjük a pozitív hatásait.

Kénes vizek: Hatékonyak a reumás betegségek és egyes bőrbetegségek ellen. Balfon, Bogácson, Harkányban és Mezőkövesden is fürdőzhetünk ilyen vízben.

Kloridos (konyhasós) vizek: Reumatológiai és női szervek betegségei, valamint ivókúraként nyálkahártyák hurutos megbetegedései ellen használatosak. Debrecenben, Egerben, Hajdúszoboszlón, Karcagon, Sárváron, Gyopároson és Nyíregyháza-Sóstón is vannak kloridos vizű fürdők.

Radonos, kénes vizek: Fájdalomcsillapító hatásúak, valamint befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését és az anyagcserét is. A budai fürdők (Imre, Gellért, Rudas) Eger, Hévízen és Miskolctapolca is rendelkezik ilyen vízzel.

Szénsavas vizek: Reumás betegségek ellen használatosak. Balatonfüreden, Bükkszéken, Csopakon, Kékkúton és Répcelakon is van ilyen vizű fürdővíz.

Szulfátos (keserűvíz) vizek: Gyomor-, bél-, máj-, epebetegek ivókúrájára, valamint hashajtásra használhatók. Kelenföldön és Budaörsön is fellehetők a fürdőkben.

Vasas vizek: Ivókúraként több szervre is pozitív hatással bírnak. Parádon és Mohán is van ilyen fürdővíz.

Három strandunk vízminőségével vannak gondok

Egyébként az Európai Unió értékelési rendszere alapján a magyarországi szabadvízi fürdőhelyek 94 százaléka kapott jó vagy kiváló besorolást. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint folyamatosan csökken a kifogásolt vízminőségű strandok száma, az elmúlt évben ebbe a kategóriába mindösszesen három természetes fürdővíz esett.

Az NNK 2022. évi összesítése alapján a hazánkban nyilvántartott 279 fürdővíz közül 176 kapott kiváló, 58 jó és 11 tűrhető minősítést. Kifogásolt kategóriába mindössze három strand került:

  • a makói Maros Kalandpart,
  • a soltvadkerti Vadkerti tófürdő
  • és a tiszakécskei Tisza-parti strand.

Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavaink ‒ Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó ‒ mellett található természetes fürdőhelyek többsége továbbra is kiváló besorolású.

A nem besorolható 31 fürdővíz egy része nem üzemelt a 2022. évi szezonban (például építkezés miatt), de többségük (68 százalék) olyan új strand, amely még nem rendelkezik a minősítéshez szükséges teljes adatsorral. Az ellenőrzés azonban ezeken a fürdőhelyeken is folyamatos.


Ne hagyd ki!