A jól sikerült karácsonyi szezon és a magyar hal iránti élénk külföldi érdeklődés miatt májustól júliusig halhiány lehet Magyarországon. Ráadásul a takarmányok és az üzemanyag drágulása, a kormoránok pusztítása és a hiány miatt alaposan meg is drágul a halászlébe való.


Halló! Nem lesz hal!

Május végére elfogynak a piacérett halak a hazai tavakból – nyilatkozta a Világgazdaságnak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője, az Aranyponty Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója. Mivel más országokban is hiány van, a behozatal sem segíthet, ezért júliusig nem nagyon válogathatnak a boltokban a halászlé főzésre készülő fogyasztók. Egyébként a rendkívüli helyzet azért állt elő, mert karácsonykor a lakosság a pandémia okozta bizonytalanság ellenére is sok halat vásárolt, ráadásul külföldön is nagy az érdeklődés a magyar hal iránt.

​A kormoránok miatt drágul

A vevőknek arra is fel kell készülniük, hogy ha lesz is hal, azt csak jóval drágábban vásárolhatják meg. Az árak már most is 10 százalékkal magasabbak, mint 2020 elején és várhatóan tovább emelkednek majd. A halászok üzemanyag és takarmányköltségei ugyanis jócskán megemelkedtek, de a természet sem bánt velük túl kegyesen. A csapadékhiány miatt a Dunántúlon például alig van víz a tavakban. Ám ez csak a kisebbik gond. A nagy halpusztító kormoránokból 40 ezer darab helyett 60-70 ezer darab érkezett az országba, amelyek komoly pusztítást végeztek. A kiesés az egy kiló alatti halak esetében a becslések szerint akár 30-35 százalékos is lehet.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Reagált a bírálatokra a Ryanair, az utasok járnak jól

A diszkont légitársaság öt napon belül visszafizeti a törölt járatokra szóló jegyek árát a cég csütörtöki bejelentése szerint.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A szállodások 350 ezerért sem találnak 8 általánost végzett szobaasszonyt

A munkaerőhiány már most, 50-60 százalékos kihasználtságnál is fékezi a növekedést a szállodaiparban, mert azok a szálláshelyek, amelyek reménytelenül próbálják feltölteni üres álláshelyeiket, nem tudnak sem több vendéget fogadni, sem az elvárt színvonalú kiszolgálást nyújtani. Szakmai szövetségük több javaslattal állt elő.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Kínos, mondhatni ciki ügyben bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintos bírságot szabott ki az „Év Terméke" díjat korábban osztó cégre, amiért az hiányosan teljesítette a saját maga által vállalt kötelezettségeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!