Félszezon: Nem szedik szét a fesztiválozók a jegypénztárakat
Fotó:123RF

Félszezon: Nem szedik szét a fesztiválozók a jegypénztárakat

A hazai fesziválszezon ugyan elindult, de a megszokottnál rövidebb lesz, a rendezvények fele elmarad. A szakértők szerint a látogatók száma és a bevételek is minimum feleződnek.Bár idén nem marad el az összes hazai fesztivál, a becslések szerint 50-60 százalékkal csökkennek a bevételek a pandémia előtti szinthez képest

– mondta a VG-nek Posztobányi Andor, az Országos Rendezvényiroda (ORI) ügyvezetője.

Nem jó hír, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a közönség nem rohamozta meg az élőzenés eseményeket, a jegyek lassan fogynak. Jellemző lett a helyszíni értékesítés, miután a közönség biztosra akar menni és csak akkor vesz jegyet, ha már látja, hogy biztosan nem marad el a program.

Az akadályok

  • A zenés rendezvényeken továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.
  • Egy-egy fesztivál előkészülete normális esetben fél-egy évig tart, erre most pár hónap jut mindenkinek.
  • A fesztiválszezon a szokásos három hónap helyett 40 napra koncentrálódik, ami különösen nagy nehézséget jelent a zenészeknek, akik bevételeik mintegy 70 százalékát nyáron termelik meg.

Majd jövőre

Idén még időben mondták le a szervezők a Szigetet, a VOLT-ot és a Balaton Soundot, így leginkább a működési költségek jelentettek veszteséget, reklámra, előlegekre nem kellett költeni. A balatoni események közül a STRAND Fesztivált kisebb méretben, de hosszabb formában rendezik meg augusztus végén.

A szektor a nemzetközi Live Nation koncertszervező várakozásai szerint 2022-ben térhet vissza a pandémia előtti szinthez, de a fesztiválok visszatérését a negyedik hullám is befolyásolhatja.

Ne hagyd ki!