Érdemes még a szezon előtt kitisztíttatni a klímaberendezéseket
Fotó: Shutterstock

Most hívd ki a klímást, ha nyáron nem akarsz megkukulni

A melegebb idő közeledtével fokozatosan kezdik el az emberek használni a télen elhanyagolt klímaberendezésüket, vagy átállni a fűtési üzemmódról hűtésire. A szakértők szerint érdemes minden évben legalább egyszer kitisztíttatni és átnézetni egy szakemberrel a készülékünket, mert így jelentősen növelhető a klíma élettartama és működési hatékonysága, illetve csökkenthetők a használattal járó egészségügyi kockázatok is.


A klímák használatakor nagy mennyiségű levegő áramlik át a szűrőkön, ezáltal csökken a szobában található por mennyisége, de a szennyeződések idővel lerakódhatnak a berendezés belsejében. Ez akár 5-15%-kal csökkentheti a klímaberendezés hatékonyságát és egészségügyi veszélyeket is hordozhat magával, hiszen a lerakódások kedvező környezetet biztosítanak a penészgombák szaporodásának.

Váradi György, a Fisher Klíma vezetője a következőket javasolja:

Fogadjunk megfelelő szakembert erre a feladatra, aki tényleg ért a klímákhoz és garanciát vállal a munkájára. Idén is nagy keresletre számítunk a klímapiacon a nyári és a megelőző hónapokban, azt javasoljuk mindenkinek, hogy minél hamarabb keresse fel klímatechnikusát és kérjen karbantartást, hogy klímája energiatakarékosan és biztonságosan működhessen a legforróbb napokon is!

Arról nem beszélve, hogy szezonban leterheltek a mesterek, így nem biztos, hogy azonnal teljesíteni tudják a megrendeléseket.

Fontos arra odafigyelni, hogy a szakértő ne csak a beltéri egység szűrőjét tisztítsa/cserélje ki, hanem a klíma egyéb részeit is megtisztítsa és alaposan átnézze.

A következőket lehet kérni a szakemberektől karbantartáskor:

  • Ellenőrizzék, hogy szivárog-e a hűtőközeg (szivárgásérzékelővel)!
  • Ellenőrizzék az elektromos vezérlést, az összes gomb funkcionalitását!
  • Vizsgálják meg az elektromos kapcsokat, szükség esetén tisztítsák meg és ellenőrizzék a csatlakozásokat!
  • Teszteljék a termosztát vagy a hőmérséklet-érzékelők pontosságát.
  • A beltéri egység levegőszűrőjének tisztítása mellett vegyszeres mosás/fertőtlenítés is kérhető a penészedés elkerülése érdekében. Sokat használt, vagy szennyezett környezetben működő klíma esetén a kültéri egység kompresszoros kifújása, akár mosása évi egy vagy több alkalommal is indokolt lehet!

  • Ne hagyd ki!