Csúszik a 3-as metró átadása
Fotó: Shutterstock

Meglep? Megint csúszik a 3-as metró átadása

A BKV nem verte nagydobra, de most megerősítette a VG-nek, hogy legkorábban 2023 második negyedévében adhatják át a felújított M3-as vonalat az utasoknak.


Korábban arról volt szó, hogy ez jövő év első negyedévében megtörténik, vagyis a projekt negyedéves csúszásban van. A 16 kilométeres szakaszon ötödik éve tart az építkezés, igaz, egy régi és bonyolult rendszer korszerűsítését kell elvégezni.

Tavaly szeptember végén a fővárosi cég még azt közölte a lappal, hogy a teljes 3-as metróvonalat a tervek szerint 2023 első negyedévében átadják az utasforgalomnak. Ugyanez szerepel a metrófelújítás hivatalos honlapján is. A most hivatalosan bejelentett három hónapos késlekedést éppen egy év alatt szedte össze a projekt.

A jelenlegi tervek alapján a felújítási munkálatok ugyan befejeződnek 2023 márciusára, csakhogy ezután következnek a hatósági ellenőrzések és próbafutások. Csak ezek lezárása után indulhat meg az utasforgalom a 3-as metró vonalán.

Az M3-as vonalon normál körülmények között 500 ezren utaznak hétköznaponként. Ez Magyarország legforgalmasabb közösségi közlekedési útvonala. Az M3-as metróvonal felújítása még 2017. november 6-án kezdődött az északi szakasz korszerűsítésével. A teljes felújítás 217,5 milliárd forint támogatási összeggel rendelkezik, ebből 172,72 milliárd IKOP-finanszírozás, 44,77 milliárdot pedig a központi büdzsé áll. A projekt elszámolásával 2023. június 30-ig kell végezni.


Ne hagyd ki!