Romlik a férfiak nemzőképessége, sok babakocsi marad üresen
Fotó:123RF

Romlik a férfiak nemzőképessége, a járvány csak rontott a helyzeten

Magyarországon a finanszírozási gát megszűnt a meddőségi kezeléseknél, minden egyes kezelési módszer megnyílt és elérhető - mondta egy online sajtótájékoztatón Toldy-Schedel Emil, az Egyházi Kórházak Egyesületének elnöke.


Minden hetedik pár

Korábban a meddő párok jelentős része nagyobb bizalommal fordult a magán ellátókhoz, mint az állami intézményekhez, az állam felvásárolta ezeket az meddőségi centrumokat és a kezelés finanszírozása nem jelent problémát. Toldy-Schedel Emil hozzátette: most arra kell felhívni a párok figyelmét, hogy hogyan tudják elérni a kezeléseket. Statisztikai adatok szerint a meddőség minden hetedik párt érinti.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) jelenleg öt IVF kezelést, vagyis a lombikkezelést támogat, sikeres szülés után pedig újabb négy lehetőséget finanszíroz, írja a vg.hu a tájékoztató összefoglalójában.

A Magyarországon működő meddőségi centrumok sikerességi aránya nem marad el a nemzetközi eredményektől. Általánosságban elmondható, hogy az embrióbeültetéssel végződő ciklusok átlagosan közel 35 százalékában eredményesek. Ugyanakkor a terhesség igazolódása után is vannak veszteségek, a mesterséges megtermékenyítések 10-15 százalékánál a baba nem születik meg.

Romlik a férfiak nemzőképessége

Az utóbbi 20 évben a férfiak ondósejt koncentrációja a felére csökkent, a negyven évre visszatekintve pedig a harmadára

- mondta Balogh István, a Budai Irgalmasrendi Kórház andrológiai szakambulancia vezetője. Hozzátette, a koronavírus-járvány sem tett jót a meddő férfiaknak, akik átestek a fertőzésen, azoknál is jelentősen csökkent a spermiumok száma. A szakember felhívta a figyelmet, hogy vannak olyan funkcionális tesztek, amelyeket nem finanszíroz a NEAK a férfi oldalról. Hozzátette, a férfiak esetében a szűrővizsgálatok csupán felét támogatják, és a szakember szerint ezt a mértékét a nőkéhez hasonlóan kellene meghatározni.

A férfi meddőség területén azt látszik, hogy a 81 százalék nem fordul senkihez a problémáival, hét százalék pedig az interneten keres megoldást.

Születésszám

Idén júliusban 8153 gyerek született Magyarországon, 509-cel kevesebb, mint egy évvel korábban – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A jelentős, 5,9 százalékos csökkenés nem egyszeri rossz helyzetet mutat: áprilisban 94, májusban 225, júniusban 122 gyerekkel kevesebb született, mint 2020 azonos időszakában. Összességében 2021 első hét hónapjában a tavaly január-júliusinál 691-gyel kevesebb, 52 320 gyerek született.


Ne hagyd ki!