Magyarországon a finanszírozási gát megszűnt a meddőségi kezeléseknél, minden egyes kezelési módszer megnyílt és elérhető - mondta egy online sajtótájékoztatón Toldy-Schedel Emil, az Egyházi Kórházak Egyesületének elnöke.


Minden hetedik pár

Korábban a meddő párok jelentős része nagyobb bizalommal fordult a magán ellátókhoz, mint az állami intézményekhez, az állam felvásárolta ezeket az meddőségi centrumokat és a kezelés finanszírozása nem jelent problémát. Toldy-Schedel Emil hozzátette: most arra kell felhívni a párok figyelmét, hogy hogyan tudják elérni a kezeléseket. Statisztikai adatok szerint a meddőség minden hetedik párt érinti.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) jelenleg öt IVF kezelést, vagyis a lombikkezelést támogat, sikeres szülés után pedig újabb négy lehetőséget finanszíroz, írja a vg.hu a tájékoztató összefoglalójában.

A Magyarországon működő meddőségi centrumok sikerességi aránya nem marad el a nemzetközi eredményektől. Általánosságban elmondható, hogy az embrióbeültetéssel végződő ciklusok átlagosan közel 35 százalékában eredményesek. Ugyanakkor a terhesség igazolódása után is vannak veszteségek, a mesterséges megtermékenyítések 10-15 százalékánál a baba nem születik meg.

Romlik a férfiak nemzőképessége

Az utóbbi 20 évben a férfiak ondósejt koncentrációja a felére csökkent, a negyven évre visszatekintve pedig a harmadára

- mondta Balogh István, a Budai Irgalmasrendi Kórház andrológiai szakambulancia vezetője. Hozzátette, a koronavírus-járvány sem tett jót a meddő férfiaknak, akik átestek a fertőzésen, azoknál is jelentősen csökkent a spermiumok száma. A szakember felhívta a figyelmet, hogy vannak olyan funkcionális tesztek, amelyeket nem finanszíroz a NEAK a férfi oldalról. Hozzátette, a férfiak esetében a szűrővizsgálatok csupán felét támogatják, és a szakember szerint ezt a mértékét a nőkéhez hasonlóan kellene meghatározni.

A férfi meddőség területén azt látszik, hogy a 81 százalék nem fordul senkihez a problémáival, hét százalék pedig az interneten keres megoldást.

Születésszám

Idén júliusban 8153 gyerek született Magyarországon, 509-cel kevesebb, mint egy évvel korábban – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A jelentős, 5,9 százalékos csökkenés nem egyszeri rossz helyzetet mutat: áprilisban 94, májusban 225, júniusban 122 gyerekkel kevesebb született, mint 2020 azonos időszakában. Összességében 2021 első hét hónapjában a tavaly január-júliusinál 691-gyel kevesebb, 52 320 gyerek született.


The Conversation

Friss

Fotó:Shutterstock

Szegénységi csúszdán a magyar nyugdíjasok, mi lehet a megoldás?

Minden magyar nyugdíjas egy szegénységi csúszdára kerül, amint megállapították a nyugdíját – mondta a Portfolio-nak Farkas András nyugdíjszakértő, aki néhány megoldási javaslatot is ismertetett.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Ha zavarnak a szeméthegyek, itt és most te is tehetsz ellenük, mutatjuk

Hétfőtől lehet regisztrálni a legnagyobb belföldi hulladékgyűjtő eseményre, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra - mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. Mutatjuk, hol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Orbán Viktor elmondta, mikor és hogyan kapnak vissza 600 milliárdot a családok

Az oltás működik, Magyarország működik – mondta a kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának megnyitásaként. A miniszterelnök több fontos intézkedést is bejelentett, ezeket foglaljuk össze.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!