Az egykori technológiai felsővezető és milliárdos filantróp Melinda Gates a CNBC-nek adott interjújában arról beszélt, hogy ha így haladnak a dolgok, a nyájimmunitás elérhető közelségbe kerül a 2022-es évben.

Mi várható a jövőben?

Melinda Gates véleménye szerint, aki a Bill and Melinda Gates Foundation keretein belül dollármilliókat adományozott a koronavírus elleni vakcinák kutatására, a Johnson&Johnson-féle egy dózist igénylő vakcinák nem kerülnek tömeges alkalmazás alá a fejlődő országokban ez év végéig. Ezáltal a legjobb reményei szerint is csak 2022-re kerül elérhető közelségbe a nyájimmunitás.

Jelen állás szerint a virológusok azon a véleményen vannak, hogy a koronavírus nagy valószínűséggel endémiás járvánnyá fog alakulni: ez annyit tesz, hogy lényegében olyan lesz, mint az influenza, nem fog eltűnni az éltünkből.

hullámokban fog jelentkezni, viszont jóval kisebb mértékben fogja éreztetni hatását, mint az elmúlt évben. Az egészségügyi szakértők szerint még hónapokat, de inkább éveket kell várnunk arra, hogy ezt elérjük a nyájimmunitással.

A WHO szakemberei szerint aggodalomra adhat okot a fejlődő országok helyzete, ugyanis míg az Egyesült Államok, Kína, vagy Európa nagymértékben vásárolja a vakcinákat, addig ezen országok helyzete már nem olyan derűs.


Milyen most a helyzet a legfertőzöttebb országban?

A hétfői adatok alapján a 331 milliós lakosságból már több mint 60 millió embert oltottak be legalább egy dózissal a legfertőzöttebb országban, az Egyesült Államokban. Emellett közel 31 millióan már a második dózist is megkapták. Joe Biden egészségügyi főtanácsadója, Dr. Anthony Fauci szerint a lakosság 70-85 százalékos átoltottságára van szükség a nyájimmunitás eléréséhez. Ez körülbelül 232-281 millió embert takar.

Melinda Gates így méltatta Joe Biden eddigi intézkedéseit:

„Tökéletes állapotot értünk el? Egyáltalán nem. De jelentős változások mentek végbe. Úgy értem nemzeti szinten szállítunk vakcinákat, és a lakosság 15 százalékát már beoltottuk. Szóval hosszú út áll még előttünk, de láthatóan több tesztelési lehetőség áll rendelkezésre, valamint nagyobb a remény is, hiszen az emberek idősebb hozzátartozóit már beoltották" – nyilatkozta Melinda Gates.
The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!