Juharszirupos palacsinra
Fotó:123RF

Szerinted is elrontják a palacsintát a juharsziruppal? Most gondban vannak

Juharszirup-válság robbant ki Kanadában: veszélybe került az amerikai palacsinták hagyományos, édes öntete.


Kiugróan sok juharszirup fogyott

Amerikában a reggeli palacsinta elengedhetetlen kelléke, egyben Kanada nemzeti büszkesége a juharszirup. Aki még nem kóstolta volna, az íze bár kifejezetten egyedi, leginkább a karamellhez hasonlítható. Ennek a piacán jelentkeztek a közelmúltban gondok, amelyek olyan súlyosnak bizonyultak, hogy Kanadának muszáj volt hozzányúlnia a stratégiai juharszirup-tartalékaihoz is.

Történt ugyanis, hogy a koronavírus járvány alatt az amerikaiak java kénytelen volt otthonról dolgozni. Otthon azonban reggelire gyakrabban készítettek palacsintát, amit jellemzően juharsziruppal öntenek le a kontinensen – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

Emellett a termék exportja szintén megugrott: január és szeptember között több mint 20 százalékkal emelkedett, ami nem maradt hatás nélkül a szirup hazai elérhetőségében.

Amellett pedig, hogy több juharszirup fogyott a boltokban, nem kedvezett az idei időjárás a termelésnek, ami még tovább súlyosbította a problémát.

Csökkent a termelés

A juharszirupot a juharfák nedvéből készítik, amelyet hagyományosan a fa törzsébe szerelt fémcsap segítségével nyernek ki a növényből. Igaz, manapság kissé változott a technológia: jellemzően műanyag csöveket szerelnek a fákhoz, és a bennük lévő vákuum segítségével vonják ki a fa nedvét. Azt pedig egy központi helyre gyűjtik, ahol sziruppá alakítják.

Tavaly azonban gyakran fagyott Kanadában, ami megnehezítette a termelést, de olyan is előfordult, hogy a túl magas hőmérséklet jelentett problémát. A betakarítás csak speciális időjárási körülmények között történhet, amikor a hőmérséklet a fagy és az olvadás között mozog.

Québecben - ahonnan a világ sziruptermelésének 70 százaléka származik – az idei kedvezőtlen időjárás a termelés 24 százalékos visszaesését eredményezte.

A tartalékokhoz nyúltak

A közel 11 ezer sziruptermelőt tömörítő québeci konzorcium, miután a juharszirup iránt megnövekedett kereslet, azonban csökkent a termelés, kénytelen volt a stratégiai tartalékaihoz nyúlni. Több mint 22 ezer tonna szirupot szállítottak a piacra sürgősségi intézkedésként. Ez a mennyiség a konzorcium tartalékának felét tette ki.

A válság szövődményeként a konzorcium képviselője bejelentette, hogy jövőre növelni fogják a termelést.

"Erre szolgálnak a tartalékaink - hogy biztosítsuk, soha nem fogyunk ki a juharszirupból. És biztosíthatom önöket - nem lesz hiány!"

- hangsúlyozta Helene Normandin kommunikációs igazgató.

A québeci juharszirupgyártók egyébként úgy működnek, mint az OPEC, az olajpiacot irányító kartell. A szervezet gondoskodik róla, hogy a termék ára ne csökkenjen, ennek érdekében befolyásolják a termelést.

Ne hagyd ki!