Most vasárnap térünk át a nyári időszámításra, átállítjuk az órákat
Fotó: Shutterstock

Lehet utálni, de vasárnap átállítjuk az órákat

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat hivatalosan hajnali kettőkor három órára állítják. Az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonat menetrendjét befolyásolja, valamint a Volánbusz néhány hajnali járatát is érinti - tudatta a MÁV-Volán-csoport pénteken a honlapján. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) arra hívta fel a figyelmet, hogy vasárnap hajnalban változik egyes éjszakai járatok menetrendje.


A Budapest-Esztergom, a Budapest-Vác-Szob, a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony, a Budapest-Szolnok-Békéscsaba, a Debrecen-Nagykereki, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Lajosmizse és a Budapest-Kunszentmiklós-Tass vonalon közlekedő egyes belföldi vonatokat érinti az óraátállítás - olvasható a mavcsoport.hu oldalon.

Az óraátállítás Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint, amelyek pályafelújítások miatt kerülő útvonalon közlekednek, egyesítve a Corvin nemzetközi gyorsvonattal. Berettyóújfalutól körülbelül 60 perces késéssel közlekedik majd vasárnap hajnalban a Bécs és Bukarest között közlekedő 12347-es számú Dacia-Corvin nemzetközi gyorsvonat, valamint a Bukarest és Bécs között közlekedő 12346-os számú Dacia-Corvin nemzetközi gyorsvonat. A szombaton Magyarországról induló éjszakai nemzetközi vonatok körülbelül 60 perccel később érkeznek meg a végállomásra, akárcsak a Magyarországra vasárnap érkező nemzetközi vonatok.A MÁV-Volán-csoport tájékoztatása szerint az óraátállítás miatt szombat éjjel, illetve vasárnap hajnalban Érd és Kiskunhalas térségében módosul néhány Volánbusz-járat közlekedése.

Budapest

A BKK közleményben tudatta, hogy az óraállítás miatt hajnalban a legtöbb éjszakai járat közlekedése nem változik, a 2 óra előtti és a 3 óra után indulásokat kell figyelni a menetrendben. Ebben az időszakban, várhatóan hajnali 2 és 4 óra között a közterületi kijelzők nem üzemelnek majd - írták. Mivel egyes járatokat az óraállítás időpontja menetközben ér, a 918-as, a 937-es, a 938-as, a 940-es, a 943-as, a 948-as, a 950-es és a 950A, a 956-os, a 964-es, a 972-es, a 972B, a 980-as, a 990-es, a 992-es, a 994-es, a 996-os, a 998-as és a 999-es busz esetében egy-két indulás időpontja is változik. A BKK arra kéri ügyfeleit, hogy aki a felsorolt járatok egyikével utazik, az ellenőrizze a menetrendi változásokat a bkk.hu/menetrendek oldalon.

Óraátállítás történelem

Magyarországon 1980 óta alkalmazzák a téli és a nyári időszámítás váltakoztatását villamosenergia-megtakarítási céllal. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) számítása szerint a téli és nyári időszámítás váltogatásával évente átlagosan mintegy 100-120 ezer MWh villamos energiát takarít meg az ország, ami egy közepes méretű magyar város éves fogyasztásának felel meg.

A nem túl jelentős gazdasági előnnyel (bár a mostani energiaárak mellett ez nem elhanyagolható) szemben az óraátállítás sokak számára megterhelő, vannak, akiknek bioritmusa napokra, hetekre felborul. Szakemberek szerint is károsan hat az emberek szervezetére, egészségére az időszámítás váltogatása, így az utóbbi években több kezdeményezés is elindult annak eltörlésére.

Az Európai Parlament figyelembe véve a közhangulatot 2019-ben döntött az óraátállítás eltörléséről, és eredetileg két évet adott a tagállamoknak arra, hogy jussanak egyezségre, a téli és a nyári közül melyik időszámítást választják. Most azonban van ennél fontosabb dolog is.

Bár elvileg az EU-tagállamok saját hatáskörben dönthetnek a kérdésben, praktikus okokból egységes uniós döntésre lenne szükség, hiszen ha minden ország saját tetszése szerint dönt, akkor az egy adott régióhoz tartozó országok közötti akár két órás eltérések jelentős káoszt okozhatnának.


Ne hagyd ki!