Analóg óra egy kézben, ezt is át kell állítani vasárnap
Fotó: Unsplash

Utálod az óraátállítást? Itt van róla minden, ami fontos

Minden évben október utolsó vasárnapján kezdődik a téli időszámítás, így most vasárnap, október 31-én kell átállítani az órákat. Az Európai Parlament 2019-ben 2 éves határidőt szabott meg az EU-tagállamoknak az óraátállítás eltörlésére, vagyis az éppen mostanában járna le. Ennek ellenére úgy tűnik, jövőre is tekergethetjük az órákat.


Idén jár le a határidő

Most vasárnap hajnali 3-kor 2 órára állnak át automatikusan a digitális órák, az analóg készülékeket pedig ez alapján kell majd visszatekerni. Magyarországon 1980 óta alkalmazzák a téli és a nyári időszámítás váltakoztatását villamosenergia-megtakarítási céllal. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) számítása szerint

a téli és nyári időszámítás váltogatásával évente átlagosan mintegy 100-120 ezer MWh villamos energiát takarít meg az ország, ami egy közepes méretű magyar város éves fogyasztásának felel meg.

A nem túl jelentős gazdasági előnnyel szemben az óraátállítás sokak számára megterhelő, vannak, akiknek bioritmusa napokra, hetekre felborul. Szakemberek szerint is károsan hat az emberek szervezetére, egészségére az időszámítás váltogatása, így az utóbbi években több kezdeményezés is elindult annak eltörlésére.

Az Európai Parlament figyelembe véve a közhangulatot 2019-ben döntött az óraátállítás eltörléséről, és két évet adott a tagállamoknak arra, hogy jussanak egyezségre, a téli és a nyári közül melyik időszámítást választják - írja a 24.hu. A határidő közeledik, azonban egyezség nem született. Korábban a járványra hivatkoztak az egységes uniós álláspont kialakításának késésében, azonban ez az érv idővel gyengült. Sőt, Csehország megelégelve a helyzetet, szeptemberben úgy döntött: öt évig még folytatja a téli és a nyári időszámítás váltogatását.

Bár elvileg az EU-tagállamok saját hatáskörben dönthetnek a kérdésben, praktikus okokból egységes uniós döntésre lenne szükség, hiszen ha minden ország saját tetszése szerint dönt, akkor az egy adott régióhoz tartozó országok közötti akár két órás eltérések jelentős káoszt okozhatnának.

A 24.hu brüsszeli forrásból úgy értesült, hogy a jelenlegi soros uniós elnök Szlovénia, illetve a jövőre a poszton egymást váltó Franciaország és Csehország sem fogja prioritásként kezelni az óraátállítás eltörlésének napirendre tűzését.

Nyári vagy téli időszámítás?

A magyar kormány álláspontjáról Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára a parlamentben október elején azt mondta, hazánk alapvetően nyitott az óraátállítás eltörlésére. De csak akkor, ha arra megfelelő konszenzus mutatkozik az EU tagállamai között.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy tavaly februári kormányinfón azt is világossá tette, hogy a nyári időszámítás bevezetését tartaná jobb döntésnek. Bár sokan a nyári időszámítást támogatnák a „tovább van világos" érv alapján, szakemberek szerint viszont inkább a téli időszámítást kellene bevezetni, hogy előbb legyen világos.

Ha sötétben kell felébredni, elkezdeni a napot, mondjuk úgy csúcsra járatni a szervezetet, azzal sokkal keményebben roncsoljuk önmagunkat, mint hogy délután egy órával korábban kapcsolunk villanyt. Márpedig a nyári időszámítás szerint a téli időszakban iskolakezdés, sőt már csaknem az első tanóra után lenne napkelte

mondta a 24.hu-nak még 2018-ban G. Németh György, a Budapesti Alvásközpont, Benyovszky Orvosi Központ igazgatója, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Ne hagyd ki!