Napelemek egy családi ház tetején.
Fotó: Unsplash

Felpörgött a lakossági napelemvásárlás – Ez az oka

A kormányzat azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra legalább 200 ezer háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kw teljesítményű, tetőre szerelt napelemes erőművel. Jelenleg darabszámban a célérték felénél, a teljesítményt tekintve viszont már annak 80%-ánál járunk.


Kiugró növekedés a lakossági szegmensben

2021 második negyedévében ismét nagyot nőtt a háztartási méretű naperőművek darabszáma és beépített teljesítménye. 2021. június végén csaknem 120 ezer fogyasztó rendelkezett napelemes kiserőművel, és ezek összteljesítménye már megközelítette az 1000 MW-ot (945 MW). Kiugró, 167 MW-os növekedés történt a második negyedévben – nyilatkozta Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke a Portfolio-nak.

Magyarország a „napelem-boom" korszakát éli

– tette hozzá.

A MEKH elnöke elmondta: 2020-ban egész évben 239 MW-os teljesítménynövekedés történt, ez a tavalyi bővülés idén már majdnem az első félévben teljesült (226 MW). 2021 első félévében a lakosság volt aktívabb, 26 ezer új erőművet telepítettek 186 MW teljesítménnyel, a nem lakossági fogyasztók 2190-et 40 MW-al. Míg a lakossági rendszerek növekedése kiugró volt, addig a nem lakossági telepítések nagyjából az előző év tempóját követték.

A MEKH elnöke kiemelte:

A Nemzeti Energiastratégiában azt a célt tűztük ki, hogy 2030-ra legalább 200 ezer háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kw teljesítményű, tetőre szerelt napelemes erőművel. Időarányosan jól állunk, a darabszámot tekintve a célérték felénél, a teljesítményt tekintve viszont már annak 80%-ánál járunk. Vagyis idén félévkor már közel százezer lakossági fogyasztó rendelkezett napelemes erőművel, összesen 633 MW teljesítménnyel.

Szaldó vagy bruttó elszámolás - Nem mindegy

A kiugró növekedés egyik oka lehet, hogy az eredeti tervek szerint az otthonfelújítási támogatásban részesülő háztartások 2021. július 1-je után üzembe helyezett erőművei az éves, szaldó elszámolás helyett már a bruttó elszámolásban részesültek volna. Ez az új elszámolási mód a villamos energia rendszer működtetése szempontjából lett volna hatékonyabb, mivel jelenleg a betápláló háztartások ingyen tárolónak használhatják a hálózatot, miközben a teljes rendszernek jelentős költségeket okoznak. A háztartások számára a bruttó elszámolás önmagában kevésbé attraktív, mint a szaldó elszámolás, ezért érthető, hogy mindenki igyekezett még e dátum előtt megvalósítani a beruházását.

A bruttó elszámolás bevezetésére végül most nem került sor, de az EU-s szabályozás alapján legkésőbb 2024. január 1-jétől már biztosan csak a bruttó, azaz negyedórás elszámolásra lesz lehetőség.

Ősszel új napelemes pályázat indul

Továbbra is jelentős kapacitásbővülés várható, amit az otthonfelújítási támogatás is ösztönöz, hiszen az napelem vásárlására és telepítésére is igénybe vehető.

Korábban írtunk arról, hogy új lakossági napelem és fűtéscsere pályázat indul az ősszel. A tervek szerint a pályázat körülbelül 35 ezer háztartást érintene, és azok pályázhatnak, amelyben az egy főre eső éves jövedelem 4,850 millió forint alatt van. A pályázatot leghamarabb várhatóan november 15-től lehet benyújtani régiónként eltérő időszakban.

Ne hagyd ki!