Napelemes tetőcserép egy épülő ház tetején

Idén már külön gyárban készítik a magyar fejlesztésű napelemes tetőcserepet, miután egyre jobban terjed a használata. Az állami lakásfelújítási támogatás miatt valószínűleg megnő az érdeklődés e termék iránt is, így bár a gyártó készen áll a rohamra, érdemes minél előbb lépni.


​Külön gyárban fogják készíteni

Meghódította az országot a magyar fejlesztésű napelemes tetőcserép. A több, mint száz éves múltra visszatekintő Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. terméke, a Generon piacra dobása óta több, mint száz otthon és középület energiaellátását biztosítja, 34 ezer darabot építettek be belőle. „Elérkeztünk arra a pontra, hogy a Generon gyártásához külön egységet építünk, az alkalmazott technológia és gyártósor pedig olyannyira egyedülálló lesz, hogy máshol nem találkozhatunk vele a világon. A Pécsen épülő gyárban alkalmazni kívánt technológia speciálisan a mi igényeinknek megfelelően került megtervezésre és kerül hamarosan megépítésre. Az épület 2021. év elején elkészült, a technológia telepítése folyamatban van. A tervek szerint májusban elindul a próbagyártás, majd néhány hét múlvaelkezdjük a gyártást" – mondja Jankó Árpád, a Terrán Generon divízió vezetője.

​Drágább, de szebb

Egy családi ház tetejének befedéséhez általában kétezer cserépre van szükség. Egy négyfős háztartás átlagos napi energiafogyasztását (4–5 kWh) alapul véve, ebből 300–330 darab napelemes cserép már biztosítja a család energiaszükségletét. A Terrán Generon hatékonyságában, funkcióját tekintve és garanciális feltételeiben is hasonló, mint a hagyományos nagypaneles napelemek. A termék jelenleg sötétszürke, antracit színárnyalatban kapható, ez a szín most nagyon népszerű a tetőfedésben, az új házakon előszeretettel használják a minimalista, sötétszürke színű, egyenes vágású tetőfedő anyagokat. A Terrán napelemes tetőcserepe nem olcsó, prémium terméknek számít, a hagyományos napelemes rendszerhez hasonlítva a mintegy 500 ezer forinttal magasabb az ára, ám sokkal esztétikusabb a nagytáblás napelemes paneleknél.

​Időben kell lépni

Az állami lakásfelújítási támogatásoknak köszönhetően várhatóan megnő az érdeklődés a tetőcserepek iránt is. Nem árt azonban kissé előre gondolkodni. „Egyrészt a kivitelezői kapacitások végesek, másrészt a felújítási támogatásban az anyagokat és a munkát a lakosságnak kell előfinanszíroznia, tehát csak a már teljesített számla összegét lehet visszaigényelni a Magyar Államkincstártól. Ráadásul az idő jelenleg fontos tényező a felújítási projekteknél. Érdemes mielőbb lépni, mert az esetleges áremelkedések, kivitelezői kapacitáshiányok miatt szinte biztosra vehető, hogy az jár jobban, aki mielőbb belekezd a feladatba" – hívja fel a figyelmet Policsek Ferenc, a Terrán Kft. kereskedelmi igazgatója.

 Várják a rohamot

Várakozással tekintünk a következő időszak elé. Jelenleg mindhárom hazai és két külföldi üzemünk teljes kapacitással működik, megfelelő raktárkészlettel rendelkezünk, nincsenek fennakadások piacaink, vásárlóink kiszolgálásában" – mondjaGódi Attila, a Terrán Kft. ügyvezető igazgatója. A lendület a cégcsoport teljesítményén is meglátszik: 2020-ban nettó árbevételük megduplázódott az 5 évvel ezelőttihez viszonyítva, és 9%-os növekedést mutatott 2019-hez képest, ezzel meghaladta a 18 milliárd forintot. Ebből közel 11 milliárd forint realizálódott a hazai piacon.

Cikkünk megjelenését a Cemix, valamint az Internorm támogatta.


Ne hagyd ki!