Eltolódik a kivitelezés, miközben folyamatosan nőnek a költségek
Fotó: Shutterstock

Nem így számoltak, gondban a napelemekre pályázók

Miután nagyjából fél éves csúszásban van a lakossági napelemes pályázat, a tender első résztvevői még nem jutottak hozzá a támogatáshoz. Az elmúlt hónapokban a beruházás költségei elszálltak, ezért több kivitelező és pályázó hátrál ki a projekt mögül, leginkább a váratlan költségek miatt.


Túl sokat csúszhatott a napelemes pályázat

Ahogyan arról írtunk, hosszú csúszás után kezdték kihirdetni az átlagjövedelem alatt kereső háztartásoknak 100 százalékos támogatásúnak ígért napelemes tender első nyerteseit. Az legelső fordulóban több mint 43 ezren pályáztak, és együtt 153 milliárd forintnyi támogatást kértek, amíg a teljes keretösszeg 200 milliárd forint. A hozzájárulás maximális mértéke a napelemrendszereknél bruttó 2,9 millió forint, a komplex, fűtés-korszerűsítéssel egybekötött napelemprojekteknél pedig 11,3 millió forint.

Akinek a pályázatát változtatás nélkül elfogadják, automatikusan szerződésbe lép az állammal. Akkor is, ha időközben a projekt költségei megdrágultak, és például egy több milliós önerő-kötelezettség miatt elállna a tendertől. A jelenlegi helyzetben a kihátrálás nehézséget és plusz ügyintézést igényelhet.

Arról is beszámoltunk, hogy augusztusban az illetékes Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) tavaszig – indoklás nélkül – elhalasztotta a pályázat szeptember-októberre tervezett második fordulóját. Azonban szeptember elején mégis bejelentették, hogy 2023 helyett idén novemberben indul a következő ütem.

(A pályázatról bővebben EZEN a linken tájékozódhatsz.)

Idén nem valószínű, hogy elkezdődnek a fejlesztések

A 24.hu írt róla, hogy a pályázatokat az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásaiból fizetnék, azonban Magyarország ebből még semmit sem látott.

Mindemellett a pályázatokat a szállítók előfinanszírozással bonyolítják, vagyis a kivitelezők fizetik előre a költségeket amellett, hogy 40 százalék előleg lehívására jogosultak projektenként. A teljes támogatási összeget csak akkor kaphatják meg, ha elkészültek a munkával. Az okiratok beérkezése után kell igényelni a szállítói előleget, ezzel együtt megindítani az engedélyeztetéseket és a dokumentációs előkészítést.

Ez durván két-három hónapot kellene, hogy igénybe vegyen, ezt követően kezdődhetne a napelemek telepítése. Ezért az idén biztosan nem indulhatnak a fejlesztések.

Azonban a kivitelezők várhatóan nem kezdik el a projektekhez szükséges eszközök beszerzését a szállítói előleg megérkezése előtt.

Nem kockáztatjuk a kintlévőséget, 500–600 millió forintnyi szerződésállományt teljes mértékben nem fogunk előfinanszírozni abban a hiszemben, hogy egyszer majd valamikor fizet az állam

– nyilatkozta Kujáni Péter, a napelemes rendszerekkel foglalkozó Energiatakarék SLR Kft. értékesítési igazgatója.

A portál megjegyzi, hogy az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKFT, azaz az ÉMI és a TIM ösztönzi a kivitelezőket a beruházások elkezdésében. Viszont a cégeknek jellemzően nincsen fedezetük arra, hogy nyolc hónapra előre fizessék az előlegeket. Emellett a minisztérium sem adott választ rá, hogy mikor juthatnak hozzá a forrásokhoz a tender első ütemében pályázók.

Váratlan költségek is felmerültek

Megkaptam a támogatói okiratot, beszéltem a vállalkozóval, és megdöbbentem, amikor közölte, hogy a szerződött áron nem tudja megcsinálni, hanem 20–30 százalékot önerőből be kell fizetnem. A munkálatokat pedig az előleg és az önerő beérkezése után nagyjából öt hónap múlva tudja megkezdeni. Ha ez nem tetszik nekem, akkor kiszáll, és mehetek a bíróságra

– idézi a portál az egyik pályázót a helyzetet az egyik pályázót.

A pályázatokban szereplő költségbecslések jellemzően tavaly november környékén készültek, azóta azonban rendkívül megugrottak a költségek, részben az ukrajnai háború, valamint az euróhoz képest gyenge forintárfolyam miatt.

Átlagosan 7–10 százalékos volt az áremelkedés az eszközök körében tavaly december óta, emiatt a cégeknél jellemzően rászámoltak a projektekre egy 10 százalék körüli önrészt, amelyet a pályázóknak kell kifizetniük. A szabályok szerint ugyanis a támogatási összeget nem lehet megnövelni az időközi árváltozások okozta pluszköltségekkel. (…) Most azonban már az fenyeget, hogy amennyiben újabb kilenc hónapot kell várni a pénzre, valószínűleg újabb 10 százalék körüli áremelkedéssel számolhatnak

- jegyzi meg a 24.hu.

A beszámolók szerint a problémák miatt több olyan kivitelező van, amelyik közli az ügyfelekkel, hogy a továbbiakban nem vállalja a projekteket. Egyes cégek a törlésüket is kezdeményezték a regisztrált kivitelezők sorából. Emellett a pályázók között is akadnak, akik a kihátrálnának tenderből a meglehetősen váratlan önköltség miatt.

Ne hagyd ki!