Néhány héten belül másodjára módosítottak a következő ütem indulási dátumán
Fotó: Shutterstock

Korábban megnyílik a napelemes pályázat második üteme

Hónapokkal előre hozták a lakossági napelemes pályázat második fordulóját – jelentette be az energiaügyi államtitkár. Néhány héten belül másodjára módosítottak a következő ütem indulási dátumán.


Ismét módosították a napelemes pályázat folytatásának a dátumát

Augusztus elején írtunk róla, hogy az illetékes Technológiai és Ipari Minisztérium tavaszig – indoklás nélkül – elhalasztotta a 100 százalékos támogatásúnak ígért napelemes lakossági pályázat addig szeptember-októberre tervezett második fordulóját.

Most azonban arról tájékoztatott Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár a Facebook oldalán, hogy 2023 helyett már idén novemberben indul a következő ütem.

Az energiaválságra való tekintettel a Kormány kiemelt célja, hogy a háztartások mielőbb hozzájussanak a lakossági napelemes pályázat által kínált lehetőséghez, ami a korszerűsítésen túl tartósan és jelentősen csökkenti a családok rezsiköltségét, ezzel is erősítve a rezsicsökkentés eredményeit

- írja közleményében a politikus.

A pályázatról bővebben EZEN a linken tájékozódhatsz.

Megvannak a napelemes pályázat első nyertesei

Az előző hónapban számoltunk be arról is, hogy hosszú csúszás után, de elkezdték kihirdetni a 100 százalékos támogatásúnak ígért napelemes lakossági tender első nyerteseit. Az első fordulóban több mint 43 ezren pályáztak, és együtt 153 milliárd forintnyi támogatást kértek, amíg a teljes keretösszeg 200 milliárd forint.

A több hónapos késlekedés miatt nem meglepő, hogy Steiner Attila néhány nagyjából egy hónapja még azt közölte, hogy őszig is kitolódhat az első pályázati forduló eredményhirdetése.

Folyamatosan érkeznek a támogatói okiratok a nyertes pályázókhoz, melyet várhatóan legkésőbb az ősz folyamán mindenki megkap majd. (…) Azon támogatottak esetében, ahol a támogatói döntés megegyezik a pályázati kérelemmel, a támogatói okirat automatikusan hatályba lép, nem szükséges annak nyilatkozattal történő elfogadása

- jegyzi meg korábbi közleményében az államtitkár.

Akinek a pályázatát változtatás nélkül elfogadják, automatikusan szerződésbe lép az állammal. Akkor is, ha időközben a projekt költségei megdrágultak, és például egy több milliós önerő-kötelezettség miatt elállna a tendertől. A jelenlegi helyzetben a kihátrálás nehézséget és plusz ügyintézést igényelhet.

Ne hagyd ki!