Indoklás nélkül halasztották el a pályázatokat
Fotó. Shutterstock

Napelem állami támogatásból? Fontos információk érkeztek!

Közel kétezerre ugrott a 100 százalékos támogatottságú nyertes napelemes pályázatok száma a napokban. A tender következő szakaszát azonban elhalasztotta az illetékes Technológiai és Ipari Minisztérium. Mutatjuk a részleteket!


Elkezdték kihirdetni a nyertes napelemes pályázatokat

Néhány napja írtunk róla, hogy több hónap csúszással, de elkezdték kihirdetni a 100 százalékos támogatásúnak ígért napelemes tender első nyerteseit. Jelenleg 1497 azok száma, akik a legelső beadási időablakból élhetnek a pályázattal (tavaly december 6-tól idén január 16-ig pályázhattak), azaz a Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyéből pályázók – írja a Portfolio.

Mellettük 500 nyertest hirdettek ki a harmadik időablakos tenderekből, azaz Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 13 288 pályázója közül. Érdekes módon a második időablakos pályázatokról még nem érkezett hír.

Összesen több mint 43 ezren pályáztak, és együtt 153 milliárd forintnyi támogatást kértek.

Emelkedhettek a költségek – nem lehet egyszerű kihátrálni

A több hónapos csúszás miatt nem meglepő, hogy Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár néhány napja közölte, hogy őszig is kitolódhat az első pályázati forduló eredményhirdetése.

Folyamatosan érkeznek a támogatói okiratok a nyertes pályázókhoz, melyet várhatóan legkésőbb az ősz folyamán mindenki megkap majd. (…) Azon támogatottak esetében, ahol a támogatói döntés megegyezik a pályázati kérelemmel, a támogatói okirat automatikusan hatályba lép, nem szükséges annak nyilatkozattal történő elfogadása

- jegyzi meg közleményében az államtitkár.

Tehát akinek a pályázatát változtatás nélkül elfogadják, automatikusan szerződésbe lép az állammal. Akkor is, ha időközben a projekt költségei megdrágultak, és például egy több milliós önerő-kötelezettség miatt elállna a tendertől. A jelenlegi helyzetben a kihátrálás nehézséget és plusz intézést igényelhet.

Késik a következő kör

A tárca közleményéből az is kiderült, hogy az eddig szeptember-októberre tervezett második pályázati fordulót – indoklás nélkül – elhalasztották.

A második ütemben 2023 tavaszán lehet benyújtani támogatási kérelmet a lakossági napelemes pályázaton, a felhívás módosítása a második ütem benyújtási szakaszára vonatkozóan folyamatban van

- írja a közlemény.


Ne hagyd ki!