Energetikai válsággal küzd Európa, mégsem halad dinamikusan a napelemek telepítése
Fotó: Shutterstock

A háztetők helyett raktárakban állnak a napelemek

Napelempanelek tízezrei állnak raktárakban szerte Európában. A kontinens energetikai válsággal küzd, mégsem halad dinamikusan a napelemek telepítése. És ha ez nem lenne elég, jelentős csúszásban van a hazai lakossági napelemes pályázat is.


Raktárban állnak a napelemek

Sokkal gyorsabban halad a napelemek beszerzése, mint a telepítésük az Európai Unióban. Több tízezer napelempanel áll raktárakban a kontinensen, miközben Európának energetikai krízissel kell megbirkóznia – jegyzi meg a G7.

Miután elszállt az energiahordozók ára az EU-ban, fókuszba került a megújuló energiaforrások hasznosítása. A háztartások és cégek napelemigénye is dinamikusan növekszik. A Bloomberg adatai szerint az idei év első felében megduplázódott a Kínából Európába szállított szolárrendszerek száma 2021 azonos időszakához képest. Összesen 54 gigawatt összteljesítményű napelemet importált az ázsiai országból a kontinens.

Ezzel egyidőben rekordszámú napelemet telepítettek az EU-ban, azonban a munkát akár fél évvel is hátráltatja a szakemberhiány például Belgiumban, Németországban és Magyarországon. Napelempanel lenne elég a kereslet kielégítésére, viszont igen kevesen vannak szakemberek, akik telepíteni tudják azokat.

A napelemek felhalmozódásának a munkaerőhiány mellett van még egy oka: chiphiány miatt sok napelemrendszerhez nem érkezik meg időben az inverter, ami nélkülözhetetlen az üzembe helyezéshez.

Túl sokat csúszhatott a napelemes pályázat

Ahogyan arról írtunk, hosszú csúszás után kezdték kihirdetni az átlagjövedelem alatt kereső háztartásoknak 100 százalékos támogatásúnak ígért napelemes tender első nyerteseit hazánkban. A hozzájárulás maximális mértéke a napelemrendszereknél bruttó 2,9 millió forint, a komplex, fűtés-korszerűsítéssel egybekötött napelemprojekteknél pedig 11,3 millió forint.

Akinek a pályázatát változtatás nélkül elfogadják, automatikusan szerződésbe lép az állammal. Akkor is, ha időközben a projekt költségei megdrágultak, és például egy több milliós önerő-kötelezettség miatt elállna a tendertől. A jelenlegi helyzetben a kihátrálás nehézséget és plusz ügyintézést igényelhet.

Arról is beszámoltunk, hogy augusztusban az illetékes Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) tavaszig – indoklás nélkül – elhalasztotta a pályázat szeptember-októberre tervezett második fordulóját. Azonban szeptember elején mégis bejelentették, hogy 2023 helyett idén novemberben indul a következő ütem.

(A pályázatról bővebben EZEN a linken tájékozódhatsz.)


Ne hagyd ki!