Mire való az inverter, miért van rá szükség a napalemes rendszerekben?
Fotó: Aleron

Mi az inverter szerepe a napelemes rendszerekben?

Mint azt tudjuk, a nap akkor is süt, ha ezt az ingyen kapott energiát nem használjuk fel. Azonban a korszerű módszereknek köszönhetően már képesek vagyunk a napenergia hasznosítására is. A napelemes rendszer igazán környezetbarát technológia, ráadásul már szélesebb körben is elérhető. A fejlesztéseknek köszönhetően pedig a hatásfoka is igencsak kedvező, ráadásul az árnyék problémája is megoldódni látszik. De hogyan használhatjuk fel ezt az energiát a saját háztartásunkban? Cikkünkben megmutatjuk!


Hol helyezkedik el a rendszerben az áramátalakító?

A napelemes rendszer működése több részre bontható. Első körben a cellák felületére érkező napsugarak feszültséget gerjesztenek a félvezető szilíciumfelületen. Az itt keletkezett feszültséget egyenáramként az inverterhez vezetjük. Az inverter az egyenáramot váltóárammá alakítja át, amit már képesek vagyunk a háztartásban hagyományos módon, a konnektorból használni.

Miért szükséges ez az eszköz?

Mint ahogy azt már fentebb is említettük, az inverter segít az egyenáram háztartásokban is használhatóvá tételében. Miért alakult ez így? Az egyenáram erőművi előállítása után a szállítás már olyan nehézségekbe ütközött, hogy jelentős energiaveszteség keletkezett, mire odaért a célhelyre. Ráadásul nem is szállítható nagy távolságokra, így minden lakótelepen szükség lenne egy-egy erőműre. A váltóáram szállítása ezzel szemben jól megoldható. Ennek fényében alakultak ki a mai, váltóáramot igénylő berendezések és ezért van szükség a napelemek esetén is az egyenáram váltóárammá alakítására.

Hogyan működik az inverter?

A készülékben két konverter található: Az egyik DC/DC, azaz egyenáram/egyenáram típusú, amire egy egyenáramú bemenet, például a napelem köthető rá. A másik pedig DC/AC, ami az egyenáramból váltóárammá való átalakításért felel. A készülék kiválasztását azonban érdemes szakemberre bízni. A megfelelő inverter paraméterei függnek a ház energiaigényétől, a napelemes rendszer teljesítményétől, a közművek engedélyétől és még számos más értéktől és tényezőtől is.

Az invertereknél az alábbi paramétereket kell figyelembe venni:

  • Teljesítmény: A napelemes rendszer teljesítményéhez kell igazítani az inverter teljesítményét is.
  • Kimenő váltóáram erőssége: Az épület hálózatára köthető maximális áramerősség.
  • Minimális és maximális egyenáram feszültsége: Megmutatja, hogy minimum és maximum mennyi napelemes modul köthető be a rendszerbe.
  • Munkapont szám: Ez megmutatja, hogy hányféle és milyen tájolású napelem köthető be egyszerre
  • Fázisszám: Hány fázisú rendszerrel működtethető az eszköz.

A modern eszközök már nemcsak az egyenáram átalakításáért felelnek, hanem különféle biztonsági előírásoknak is meg kell felelniük. Ilyen például a túlfeszültségvédelem, a nedvességvédelem és a porállóság. Ma már a legtöbb gyártó monitoring szolgáltatást is kínál, ami online felügyeletet biztosít a rendszerekhez.

Melyik invertereket ajánljuk?

A különböző gyártók és típusok közül érdemes a számunkra legoptimálisabbat választani. Melyek lehetnek ezek és milyen garanciaidőkkel számolhatunk?

  • SolarEdge: 12 éves garanciát ad a gyártó, ami akár 20-25 évre is kibővíthető. Interneten keresztül monitorozható, magas hatásfokú és különféle dőlésszögekkel és tájolással tervezhető.
  • Huawei: A 10 év gyártói garancia 20-ra bővíthető. Passzív hűtéssel és remek hatásfokkal rendelkezik, illetve akkumulátorral is bővíthető. Szintén jár hozzá online monitoring és itt is lehetséges a különböző tájolás és dőlésszög-beállítás.
  • Fronius: Az alapvetően 10 év gyártói garancia akár 15, vagy 20 évre is bővíthető. Magas hatásfok, monitoring szolgáltatás és adatnaplózás jellemzi.

Az Aleron Energia nemcsak napelemek, hanem inverterek értékesítésében és telepítésében is jártas. A pályázatíráson felül már a tervezési folyamatban is szakértő segítséget nyújtunk, emellett pedig a kivitelezési munkálatokat is ránk bízhatja!


Ne hagyd ki!