Nincs vele mindenki tisztában, hogy mi a "fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény"
Fotó: Shutterstock

Tisztázzuk az új rezsirendszer néhány fontos alapfogalmát!

Számos új fogalommal találkozhatunk az rezsirendszerrel kapcsolatban. Megmagyarázunk néhány fontos alapfogalmat, amivel érdemes tisztában lenni!


Érdemes tisztázni a rezsiszabályozás alapfogalmait

Augusztus 1-jétől a lakossági ügyfelek a villamos energiánál évi 2523 kWh, a földgáznál pedig 1729 m3 fogyasztásig vehetik igénybe a csökkentett díjakat. Ezeket a mennyiségeket meghaladó fogyasztásért úgynevezett lakossági piaci árat kell fizetni, ami többszöröse a csökkentett árszintnek (az árakról EBBEN a cikkünkben olvashatsz).

Néhány fontos fogalom tisztázása miatt megkereste az Index Holoda Attila energetikai szakértőt. A szakember igyekezett megmagyarázni néhány alapfogalmat, mint például azt, hogy mit jelent:

  • a kisfeszültségen vételező: a hétköznapi fogyasztó, aki legfeljebb 3X63 amperrel veszi az áramot;
  • az egyetemes szolgáltatói kör: alapvetően a lakosság;
  • az egyetemes szolgáltatás: maga a rezsicsökkentés;
  • az egyetemes szolgáltatói kör tagjai: a lakossági fogyasztók; a lakásszövetkezetek; a társasházak (a társasházaknál viszont csak azok tartoznak bele, ahol több a lakáscélú helyiségek száma, mint a nem lakáscélú); a jogi személyiséggel rendelkező vallási közösségek, vagyis a bevett hazai egyházak;
  • a háztartási méretű kiserőmű: a napelem;
  • a fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény: a szolgáltatók megnézték, egy év alatt arányosan hogyan, mennyi energiát fogyaszt a magyar lakosság havonta. Megállapították, hogy az éves fogyasztás például egy százaléka esik augusztusra, amíg januárra annak 19 százaléka, ezért havonta változik, hogy hol húzzák meg a fogyasztási limitet;
  • a HUPX: magyar villamosenergia-tőzsde;
  • a végső menedékes jogintézménye: lakosságvédelmi intézkedés kedvezményezettjei vagyunk. Ha például abba a helyzetbe kerülnénk, hogy a szolgáltatónk egyszer csak felmondja a szerződésünket, akkor se maradjunk energiaellátás nélkül. Emellett a piacról is bármikor vásárolhatunk energiát.
  • a diktálás: a mérőállások diktálásának előnye, hogy sokkal követhetőbb a fogyasztás;
  • az átalány: amikor a fogyasztó havonta ugyanannyit fizet. Évente egyszer jön a leolvasás, majd az éves fogyasztás alapján megbecsülik az átlagfogyasztást.

Valóban piaci árat fizetnek az MVM feltöltőkártyás villanyóráit használók?

Több fogyasztó szembesült vele a napokban, hogy az MVM feltöltőkártyás villanyórái piaci áron számolnak augusztus elseje óta, ami nagyjából duplája az eddigi árszabásnak. A témában az MVM oldalán annyi található, hogy az E.ON Áramszolgáltató Kft. ügyfelei esetében az előre fizető mérők feltöltése 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakban 2523 kWh feltöltés mennyiségig az alacsonyabbat, efelett a lakossági piaci árat számolják. Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei esetében pedig hamarosan tájékoztatnak – írja a 24.hu.

A portál az ügyben megkereste a Technológiai és Ipari Minisztériumot. Ők azt írták, augusztus 1-jétől előre fizetős villamos energia esetén a két vásárlás között eltelt napok alapján érvényesül a kedvezmény. Vagyis az éves kedvezményt elosztva, minden napra jut egy bizonyos mennyiségű kedvezményes áram, amelyet fel kell szorozni a két vásárlás között eltelt napok számával. Az így kapott kedvezményes mennyiséget meghaladó fogyasztás felett a többi fogyasztási formához hasonlóan lakossági piaci árat kell fizetni az adott időszakban.


Ne hagyd ki!