Kiszámolták, ki a rezsicsökkentés nagy nyertesei
Fotó: Shutterstock

Modellszámítás mutatja, kik a rezsicsökkentés nagy nyertesei

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője levezette, hogy a gazdagabb családok jóval nagyobb összeget nyernek a rezsicsökkentéssel, mint a szegényebbek. A modellszámítás a G7 gazdasági hírportálon jelent meg, a cikk alapján összefoglaljuk a legfontosabb számokat, következtetéseket.


A modellszámítás azt mutatja be, hogy mennyi támogatást nyújt jelenleg a hazai költségvetés három elképzelt élethelyzetű, de azonos létszámú, négyfős (apa, anya és két gyermek) magyar családnak a rezsicsökkentés és az üzemanyag árbefagyasztása révén.

  • Az első család a Budapest környéki agglomerációban, nagy (650 négyzetméteres) házban él, amihez egy nagy, 20-25 méteres úszómedence is tartozik. A ház légkondicionált, földgázzal fűtött, több száz négyzetméteres locsolt kert és gyep veszi körül. A családnak két SUV személygépkocsija van, amelyet a fizikai adottságok (távoli tömegközlekedés, szolgáltatások) miatt gyakrabban is használ, mint a magyar háztartási átlag.
  • A második család egy nagyobb lakásban él, gázzal fűt, egy személygépkocsija van. Nekik nincs saját kertjük, de a szemétszállításért ők is fizetnek.
  • A harmadik példa pedig egy szegény, alacsonyabb fogyasztási szinten élő, kisebb kertes házban élő család.

Az éves megtakarítás az első példában megközelíti az 5 millió forintot, a második családnál valamivel 1,4 millió forint fölött van, a harmadiknál pedig 326 ezer forintot tesz ki. A szerző ebből azt a következtetést vonja le, hogy a mostani támogatási rendszer masszív jövedelemtranszfert biztosít a nagyobb fogyasztók irányába a teljes közösség felől, ráadásul nem is lineáris módon, hanem sokkal inkább exponenciálisan.

A szerző maga is hangsúlyozza, a számításban szereplő változók becsült értékek. A fogyasztási értékekről sokat lehet vitatkozni, de törekedett arra, hogy minél életszerűbb legyen a példa. A piaci árak a saját becslésein alapulnak, és a mostani piaci körülményekhez igazította őket. Igazából csak annyit szeretett volna bemutatni, hogy nagyságrendileg kinek mekkora támogatást nyújt jelenleg a költségvetés, vagyis mekkora a transzferek mértéke a közösség felől az egyének egyes csoportjai felé a rezsicsökkentésnek és árbefagyasztásnak köszönhetően. A teljes cikket és számítást ITT találod.


Ne hagyd ki!