Több tűzifa kell
Fotó: Shutterstock

Rezsimizéria: a fakitermelésen is változtatott a kormány

Bővítené hazánk fakitermelését a kormány a hazai tűzifaellátás biztosítása miatt. A fásszárúak kitermelésre vonatkozó új szabályokkal érkezett a legújabb Magyar Közlöny. Mutatjuk a részleteket!


Könnyített a kormány a fakitermelésre vonatkozó előírásokon

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombat délelőtti rendkívüli sajtótájékoztatóján az új tankolási szabályok mellett bejelentette azt is, hogy elrendelik a tűzifa kivitelének tilalmát és a fakitermelés bővítését a hazai tűzifaellátás biztosítás a végett. Az erre vonatkozó kormányrendelet a legújabb, csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg.

Az új rendelet az orosz–ukrán háború miatt megállapított veszélyhelyzetre hivatkozva megkönnyíti a fakitermelést.

Néhány részlet

A törvény értelmében innentől a természetvédelmi övezetekben is könnyebb tarvágást végezni, ami az eddigiektől nagyobb területre is kiterjedhet. Ezentúl nem kell alkalmazni korlátozásta a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben sem. Elrendelik, hogy ha egy védett területen termelnek le egy idegenhonos fajokból álló erdőt, akkor a helyére nem kell őshonos fajokat telepíteni. Ha pedig az erdő képes a sarjakból megújulni, akkor egyáltalán nem kell telepíteni semmit. Emellett a nemesebb fafajok letermelt területeit is elég lesz sarjról megújítani.

A tejesen állami tulajdonú erdőkben innentől lazább szabályok vonatkoznak a vágásérettségi kor megállapítására, aminek értelmében a fiatalabb állományok is kitermelhetőek. Ezekben az erdészetekben a továbbiakban nem szükséges hatósági engedélyt kérni az termelendő erdőrészlethez vezető utakhoz sem.

Erdőtervben nem szereplő fakitermelésre innentől az erdőgazdálkodásért felelős miniszter is utasítást adhat.

Sok a szabály a védelem alatt álló erdők kitermelésénél

Korábban EBBEN a cikkünkben írtunk róla, hogy hagyományosan az őszi hónapokkal kezdődik és a tél végéig tart a fakitermelés időszaka hazánkban.

A Natura 2000-es védelem alá tartozó területek védett állat- és növényfajok otthonai, ezért szigorú feltételek mellett lehet azokon gazdálkodni. Nem lehet például korhadt, vagy maguktól kidőlt fákat elmozdítani, hiszen azokban rovarok élnek. Olyan fákhoz sem lehet nyúlni, amelyen madarak fészkelnek, vagy az odúikban állatok tanyáznak. Megmaradnak továbbá azok a fásszárúak is, amelyek sok termést hozhatnak, így az elhullajtott magjaikkal segíthetik a terület gyorsabb regenerációját.

Az erdő regenerációja idővel magától is megtörténik, hiszen a nem kivágott fák által elszórt magvakból új növények fejlődhetnek ki. Azonban eddig a tulajdonosoknak kötelességük volt a környéken őshonos fajokkal újratelepíteni a területeket.

Ne hagyd ki!