A rezsicsökkentést is érinti az energia-veszélyhelyzet elrendelése
Fotó: shutterstock

A kormány kihirdette az energia-veszélyhelyzetet, ami ezzel jár

Hét pontban foglalta össze a Kormányinfón a tervezett intézkedéseket Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A 7. pont a rezsicsökkentést érinti.


  1. Magyarország 1,5 milliárdról 2 milliárd köbméterre emeli a gázkitermelést.
  2. A kormány felhatalmazta Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma a tárolók 44 százalékig töltöttek, ez körülbelül három hónapra biztosítaná az ország ellátását.
  3. Kiviteli tilalmat rendel el a kormányaz energiahordozókra és a tüzifára. Kivétel a bértárolás.
  4. A kormány az év végéig jelentősen fokozza a lignitkitermelést, szénbányászatot.
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újra kell indítani az energiaellátás érdekében.
  6. A biztonságos áramellátás fenntartására a kormány a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezi.
  7. A csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának értékéig marad érvényben, efelett piaci árat kell vezetni. Augusztus 1-jétől érvényes a döntés. A sávhatár: 210 kW/hó áramnál, 144 köbméter/hó földgáznál. Éves szinten ez 2523 kW áramot, illetve 1729 köbméter gázt jelent.

Az intézkedés a háztartások háromnegyedét nem érinti Gulyás szerint.

A nagycsaládosoknál máshol lesz a határ, erről Németh Szilárd rezsibiztos beszélt: három gyerek esetén 2329 köbméter felett kell magasabb gázárat fizetni, minden további gyerek után 300 köbméterrel emelkedik a limit. A villamosenergiánál nem lesz ilyen különbség, ott marad a mindenki számára meghatározott mérték.

Mindent megteszünk, hogy legyen elegendő gáz

- mondta Gulyás Gergely arról, hogy lesz-e elég energia télen. Ez attól függ, megérkeznek-e Magyarországra a megrendelt szállítmányok, egyelőre úgy tűnik, igen. A pazarlást viszont már nem lehet megengedni.


Ne hagyd ki!