Elképesztő többletbevételekkel számol jövőre a kormány
Fotó: Shutterstock

Ekkora bevételt vár a kormány a kata átalakításától

Jelentős többletbevétellel számol a kabinet a jövő évi költségvetésben. Sokat hozhat a konyhára a kisadózó vállalkozások tételes adójának, azaz a katának az átalakítása is.


Azzal számol a kormány, hogy egy darabig nem fogunk spórolni

Nem látni a belső fogyasztás csökkenésére utaló jelet a jövő évi költségvetésben. Feltehetően a kormány azzal kalkulál, hogy a lakosság inkább a megtakarításait költi el jövőre, és csak utána kezd jelentősebb spórolásba – írja Bagdi Lajosra, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnerére hivatkozva a vg.hu.

2023-ban 7117 milliárd forintos áfabevétellel számol a kormány, ami 1673 milliárddal több az idén várhatótól. A jelentős növekedés egyebek mellett a kata átalakításából fakadhat, hiszen az eddigi alanyi mentes vállalkozók egy része átkerül az áfafizetői körbe. Emellett a jövőre is magas infláció is növelheti az áfából származó forrást. A rezsicsökkentés csökkentése miatt pedig nagyjából 1000 milliárd forint extrabevételhez juthat a kormány, ami szintén hatással lesz az általános forgalmi adóra.

30 százalékkal több folyhat be a személyi jövedelemadóból is jövőre. Ennek a forrásai leginkább a béremelésekből és a kata módosításából fakadó szja-befizetések lehetnek.

Emellett az energiaellátók jövedelemadójából, a bányajáradékból, a kiskereskedelmi különadóból, a cégautóadóból és a pénzügyi tranzakciós illetékből érkezhet együttesen körülbelül 1200 milliárd.

A költségvetésben emellett szerepelhet egy nagyobb európai uniós forrás is.

Más szakértők is hasonlóan vélekednek

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint reális a 7000 milliárd forint feletti áfa. Emlékeztetett arra is, hogy a kabinet többször alábecsülte a bevételeket. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke is megalapozottnak tartja a számot, azonban figyelmeztet a mostani fokozott alkalmazkodási kényszerre.

A világszerte drasztikusan emelkedő energiaköltségek megkövetelik, hogy legyenek védekezési források, ennek fedezete egyrészt az adók világa, beleértve a kata racionalizálását, továbbá beletartozik az energiaköltségek fogyasztási limitekhez kötése és bizonyos társadalmi szegmensekre való redukálása

- nyilatkozta Kovács Árpád.

A gyenge forint előnye

Az exportáló cégek akár jól is járhatnak a gyenge forinttal. Éppen ezért a tőlük származó társasági adóbevétel növekedésével számol a költségvetés. Emellett a globális minimumadó miatt is több folyhat be az államkasszába, bár arról egyelőre nincs megegyezés.

Magyarország továbbra is az Európai Unió és a magyar gazdaság versenyképességét tartja fontosnak, tehát nem értünk egyet olyan adóemelésekkel, amelyek jelentősen megnehezítenék a helyi vállalkozások adóterhét, márpedig a globális minimumadó javaslata ilyen

- mondta korábban Varga Mihály pénzügyminiszter.


Ne hagyd ki!