A katások néhány héten belül tesztelhetik az új oldalt
Fotó: Shutterstock

Búcsút inthetünk a régi bevallási rendszernek, talán könnyítés lesz a volt katásoknak

Eddig százezrek használták az adóhatóság online bevallási rendszerét. Az eBEV azonban fokozatosan visszavonul, a helyét pedig az ÜPO veszi át. A katások különösen hamar tesztelhetik az új oldalt.


Nyugdíjba vonul az eBEV

Elsők között a katások ismerkedhetnek meg az új rendszerrel, hiszen sokuk számára augusztus végével eljön a plusz bevallás ideje a megváltozott jogszabályok miatt (erről bővebben például ITT és ITT írtunk).

Az eBEV-t a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új ügyintéző felületén elérhető Ügyfélportál (ÜPO) hivatott levéltani (a NAV Online dobozra kattintva érhetjük el). Kezdetben párhuzamosan fog működni a két felület – írja a hvg.hu.

Technikai háttér

A NAV Ügyfélportálja Windows, Android, iOS operációs rendszereken, Edge, Firefox, Opera, Chrome és Safari böngészőkkel is működik. Mobileszközökre is optimalizálták, akadálymentes és teljes tartalma elérhető angol nyelven is. Ügyfélkapus azonosítással használható, az oldal pedig testre szabható.

A belépéskor a felhasználó azonnal látja a NAV által nyilvántartott adatait és az adószámlája nettó egyenlegét. Ha például valakinek túlfizetése van, egyetlen kattintással átnavigálhat az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásba (ONYA), ahol az átvezetést vagy kiutalást kérheti. Ha pedig tartozása van, a felület az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszerbe (EFER) irányítja, ahol internetes, bankkártyás vagy éppen házibankos átutalással rendezheti adóját

- írja a portál.

Mire használhatjuk?

Az ÜPO-ról egyebek mellett bevallások, múltbeli adatok, jövőbeni kötelezettségek, igazolások, kimutatások, járulékfizetési és foglalkoztatási adatok is lekérhetők. Azt is bárki ellenőrizheti, hogy például a munkáltatója bejelentette-e, és ha igen, akkor milyen adatokkal. Emellett a korábban beadott bevallások és dokumentumok a letölthetőség mellett javíthatók és önellenőrizhetők is. Amennyiben valaki képviseleti jogosultsággal rendelkezik, az a képviselt adózó ügyeit is intézheti, például meghatalmazott könyvelőként, vagy cégtulajdonosként.

A portál megjegyzi, hogy az eBEV nyugdíjazása igencsak indokolt volt. A felülete bár üzembiztos és jól funkcionál, nagyjából két évtizeddel ezelőtti technológiai színvonalat tükröz.

Ne hagyd ki!