Lehet számolgatni, mennyi marad a vállalkozó zsebében, ha az általányadózást választja
Fotó:123RF

Ha ki kell lépned a katából, ez is lehet megoldás

Új típusú átalányadót választhatnak 2022-től az egyéni vállalkozók. Az új adózási formában változtak a tevékenységtől függő értékhatárok és elszámolható költséghányadok, továbbá az adómentes rész is. Az új szabályokat a hvg.hu foglalta össze.


Átalányadózás választása

Az átalányadózás akkor választhatja az egyéni vállalkozó, ha az átalányadózás megkezdését közvetlenül megelőző adóévben az egyéni vállalkozásból származó bevétele nem haladta meg az éves minimálbér tízszeresét, és az egyéni vállalkozói bevétel az adóévben sem haladja meg az éves minimálbér tízszeresét, illetve kiskereskedelmi tevékenység esetén az éves minimálbér ötvenszeresét.

Havi 200 ezer forint minimálbérrel számolva a bevételi határ 2022-ben 24 millió forint, illetve 120 millió forint. A 2021. évi egyéni vállalkozói bevétel pedig nem lehetett több 20 088 000 forintnál, kiskereskedelmi tevékenységet folytatóknál viszont 100 440 000 forintnál.

A magasabb bevételi értékhatár azokra vonatkozik, akiknek az egyéni vállalkozói tevékenysége az adóév egészében kizárólag a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. kormányrendelet szerinti kiskereskedelemből származik.

Átalányban megállapított jövedelem adómentes része

Az átalányadózó egyéni vállalkozók esetében is (az őstermelőkhöz hasonlóan) adómentes az éves minimálbér felét el nem érő jövedelem. Az egyéni vállalkozónak ugyanúgy meg kell állapítani a jövedelmét, mint korábban, adóelőleget is csak az adóköteles rész után kell fizetnie.

Költséghányadok

Módosultak az átalányadózók jövedelmének megállapításához alkalmazható költséghányadok, és azok száma is csökkent.

Azonos költséghányadot érvényesíthetnek a kiegészítő és a nem kiegészítő tevékenységet folytatók.

Az adóév egészében kizárólag a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet alapján kiskereskedelmi tevékenységből bevételt szerző egyéni vállalkozó 90 százalék költséghányadot alkalmazhat (a korábbi 83, illetve 87, 93 és 97 százalék helyett).

Továbbra is tevékenységtől függően eltérő költséghányadot lehet alkalmazni a bevétellel szemben a jövedelem számításakor. Ha az egyéni vállalkozó többféle költséghányad alá tartozó tevékenységet végez, akkor a bevétel egészére csak az alacsonyabb költséghányad alkalmazható.

Megmarad az általános 40 százalék költséghányad (ez vonatkozik például az informatikusi, oktatói, tervezői tevékenységre).

A nem kereskedelmi tevékenységet folytatóknál továbbra is 80 százalék költséghányad lesz alkalmazható (például fuvaros, taxis, fodrász, kozmetikus). Több költséghányad (például a 25, a 75, a 87, a 93 százalékos) költséghányad megszűnik.

Ha az átalányadózó 25 év alatti, ő is érvényesítheti az e korcsoport adóalap-kedvezményét.

Átalányadózó egyéni vállalkozó adóelőlege

Az átalányadózó egyéni vállalkozó vállalkozói bevétele alapján nem állapít meg adóelőleget addig, amíg az adóelőleg alapja az adóévben az adóév elejétől összesítve az éves minimálbér felét (2022-ben 1,2 millió forintot) nem haladja meg. Ha az adóelőleg-alap az éves minimálbér felét meghaladja, adóelőleget csak az éves minimálbérfelét meghaladó rész után kell fizetni.

Az adóelőleget az átalányadózó köteles negyedévenként, a negyedévet követő hónap 12. napjáig megfizetni.

Az átalányadózás csak adóévenként, az adóév egészére választható, vagyis nincsen lehetőség arra, hogy valaki az adóév egy részében a vállalkozói jövedelemadózás szerint állapítsa meg az adóját, míg az év második felében átalányadózzon. Ez alól csak a kezdő egyéni vállalkozók kivételek, akik a tevékenységük megkezdésétől tört évre is választhatják az átalányadózást.

Ezt az adózási formát azoknak érdemes megfontolniuk, akik korábban „katáztak”, de az egy megrendelőtől származó bevételük meghaladta az évi 3 millió forintot, a megrendelő pedig nem vállalja a növekvő adóterheket, esetleg nem is hajlandó szerződni a katás egyéni vállalkozóval. Korábban írtunk arról, hogy ezt megteheti. További részletek a hvg.hu-n.


Ne hagyd ki!