Emelkedhet az adózási plafon, viszont csökkenhet a számlázási maximum
Fotó: Shutterstock

Két dolog történhet a katával

Másfélszeresére emelkedhet az új kata éves bevételi plafonja, azonban a havi adó mértéke tíz éve változatlan ezért „kiigazításra szorul” – véli Parragh László. Új részleteket árult el az Iparkamara elnöke, mi várható az új katától.


Újra nyilatkozott a katáról Parragh László

Pár napja írtunk róla, hogy jelentősen torzítja a piacot a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint. Ezért az Iparkamara támogatná az adónem megszűntetését.

Azóta ismét megszólalt az ügyben Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, és újabb részleteket árult el az „új katával” kapcsolatban. A Világgazdaságnak beszélt róla, hogy nem tartja logikusnak, hogy év közben változtassanak az adózási formán, ezért azt támogatja, hogy januártól módosuljon a kisadózó vállalkozások tételes adója. Addig elégségesnek tűnik az idő arra is, hogy alaposan kidolgozzák, valamint eldöntsék, hogy egy egészen új adónem jöjjön a kata után, vagy annak markáns átalakítása.

Mindkét megoldás mellett és ellen is szólnak érvek. A módosítás kockázata, hogy az új szabályozás vajon milyen vállalkozói hozzáállást vált majd ki. A kivezetéssel pedig visszamegyünk a startmezőre, az adózóknak ismét be kellene lépniük egy adónembe, amire a hajlandóság kérdéses. Azonban, ha véget is ér a katázás, a helyére lépő adónak azonnal meg kell jelennie, hogy senkit ne érjen kár

- nyilatkozta az elnök

Túl sok volt a kiskapu

Parragh elmondta, abban konszenzus van, hogy fenn kell tartani a kedvezményes adózást az önfoglalkoztatóknak, valamint az alacsonyabb egzisztenciájú vállalkozásoknak, azonban úgy, hogy gátat szabjanak a visszaéléseknek. A szakember szerint egyébként a visszaélők arénya a 430 ezer katás adóalany 20-30 százalékát is elérheti.

A jelenlegi problémák közül elsősorban a rejtett foglalkoztatást említette, hiszen ennek jóval alacsonyabb az adóterhe, mint a hagyományos alkalmazotti státusznak. Hosszútávon azonban még súlyosabb problémák is felvetődnek vele.

A fő szabály szerint 50 ezer forint mértékű tételes havi adóval például a „nők 40” kedvezményes nyugellátáshoz való jogosultság elfelejthető, hiszen katázva két évet kell ledolgozni egy teljes évnyi nyugdíj szolgálati időhöz

- mondta Parragh László.

Kevesen gondolnak a nyugdíjas éveikre?

A szakember arról is említést tett, hogy a kata adószintje 2013 óta változatlan, ezért ideje lenne valorizálni. A MKIK álláspontja az, hogy az új adót érdemes lenne egy sarokponthoz kötni, például az inflációhoz, vagy a minimálbérhez.

A meglátása az, hogy az öregkori ellátás kérdésköre kevésbé van jelen a köztudatban. A katából pedig sok nyugdíjra nem számíthat az ember. A kormánynak ezért döntenie kell: vagy ráhagyja az öngondoskodás kérdéskörét az érintettekre, vagy vállalja értük a felelőséget, úgy is, ha a megemelt adóval nem fognak tetszést aratni.

A kedvezményeknek azonban továbbra is élniük kell. Ezért nyitottak arra a döntéshozók, hogy az évi 12 millió forintos adózási plafont 18 millióra emeljék. Csökkenhet azonban a 3 millió forintos számlázási maximum, ezzel gátolnák, hogy a főállású munkavégzés egyéni vállalkozói jogviszonyban történjen.

A szakember azonban hangsúlyozta, hogy még semmiről nem született megállapodás, és a vállalkozói oldal véleményét is számításba veszik a döntés során.

Ne hagyd ki!