Túlnyomó többségük jónak tartja az adónemet a jelenlegi formájában
Fotó: Shutterstock

Ezt az iparágat taccsra tenné a kata megszüntetése

Az építőipari szakemberek túlnyomó többsége jónak tartja a kisadózó vállalkozások tételes adóját, azaz a katát a jelenlegi formájában. Megszűnése esetén a feketemunka elterjedésétől és áremelkedéstől is tartanak a szektorban.


Az építőipar nem örülne a kata végének

A Mapei Kft. készített gyorsfelmérést 80 építőipari szakember megkérdezésével. A válaszokból kiderül, hogy 79 százalékuk jónak tartja a katát, 15 százalékuk szerint se nem jó, se nem rossz, 3 százalékuk viszont rossznak ítéli az adónemet. Azoknak a válaszadóknak, akik hallottak a kormány tervéről (80 százalékuk) a kedvezményes adónem módosításával kapcsolatban, 56 százalékuk ellenzi a szigorítást, és csupán 28 százalékuk ért vele egyet – írja a profitline.hu.

A kata megszűntetése vagy túlzott szigorítása után a megkérdezettek 37 százaléka szerint gyakoribb lenne a feketemunka. 24 százalék leginkább vállalkozások megszűnésétől tart ebben az esetben, 8 százalék pedig áremeléseket valószínűsít.

A kata legnagyobb hátrányának a nyugdíjra vonatkozó kedvezőtlen hatását tartják a legtöbben (36 százalék). 16 százalék a 3 milliós korláttal és 12 milliós bevételi határral nem ért egyet, 9 százalékuk pedig a kevés pályázati lehetőséget, valamint a költségek elszámolásának hiányát nehezményezi leginkább.

Az építőipari szakemberek többsége szerint a kormány részéről a helyes döntés az lenne, ha megemelnék a kata jelenlegi 12 milliós bevételi határát, valamint a 3 milliós korlátot (46 százalék adott ilyen választ a kérdésre). A harmaduk szerint nem kellene semmit módosítani az adónemen, amíg 8 százalékuk teljesen megszüntetné kedvezményes adót. 11 százalékuk csupán megemelné a tételes adó összegét.

Van, akit meglepett az eredmény

Nem hittük, hogy ennyire elterjedt és népszerű a katás adózás a szakemberek között. (…) Jobban belegondolva, kezdő vagy egyedül, esetleg alvállalkozóként vagy akár mellékállásban dolgozó szakembereknek ez egy kiváló lehetőség, ami nagyban hozzájárult az ágazat kifehérítéséhez. Ezért a szakember bízik abban, hogy a maihoz hasonló, kedvező formában megmarad ez a népszerű és sikeres vállalkozási forma

- nyilatkozta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

Elkezdődtek a tárgyalások a kata ügyében

Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban közölte, hogy megkezdődtek a tárgyalások a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetőivel a kata jövőjével kapcsolatban. A politikus emlékeztetett rá, hogy a kedvezményes adónem eredeti célja az volt, hogy „alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, egyszerű adózási formát kínáljon a legkisebb vállalkozásoknak”. Ezt azonban több cég is kihasználja az adózás elkerülése érdekében, és ebbe a jogviszonyba kényszeríti a munkavállalóit. A miniszter célja ezért az, hogy megmaradjon a kedvezményes adózás a legkisebb vállalkozásoknak, azonban felszámolják a visszaéléseket.

Ne hagyd ki!