Gyakorlatias magyarázatok az ekho változásáról
Fotó: Shutterstock

Így számoljon, aki katáról ekhóra váltana

Átalakul az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás, azaz az ekho. Olcsóbbá válik az ekhósok foglalkoztatása, abban azonban nincs változás, hogy legalább a minimálbér után meg kell fizetni a teljes közterhet. Mutatjuk a részleteket!


Megugorhat az ekhósok száma

Szerdán írtunk róla, hogy tavaly nagyjából 41 ezren ekhóztak, azonban a következő hónaptól ez a szám jelentősen megnőhet, hiszen kedvezőbbé válik az adónem. Emellett az adminisztrációja is meglehetősen egyszerű. Az érintettek ekhós jövedelme ugyanúgy szerepel az adóhivatal bevallási tervezetében, mint a munkaviszonyból származó bevételek. Ezért az ekhósoknak nem kell papírmunkával bíbelődniük, ezt a terhet az adatszolgáltató kifizetők leveszik a vállukról.

A részletek

A megváltozott adónemet a 24.hu példákkal is megpróbálja szemléltetni. Mint írják, annak mértéke 13 százalékponttal fog csökkeni, miután szeptembertől megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho. Tehát a foglalkoztatókat nem terheli külön adóteher az ekhós bérrésznél, csak az ekhós munkavállalóktól kell levonni szeptembertől az eddigi 15 százalékos adót, vagyis olcsóbbá válik a foglalkoztatásuk. A minimálbér után azonban továbbra is meg kel fizetni a teljes közterhet.

Az ekhót „hagyományos foglalkozás” mellett évi 60 millió forint bevételig választhatják az érintettek, feltéve, hogy a minimálbérig normálisan fizetik az adó- és járulékterheket. Viszont, ha a jövedelem az éves minimálbért nem éri el - mert például csak négy órában foglalkoztatják - akkor az ekhós bevételt arányosítani kell, így a határ 30 millió forint lesz.

A katához képest kinek lehet kedvezőbb ekhóra váltani?

Aki katásként alacsonyabb, például havi 250 ezer forintos bevételre tett szert, annak az új ekhós szabályokkal mintegy 300 ezer forinttal mérséklődnek az adóterhei éves szinten.

Viszont, ha az eddigi plafon 12 millió forintos árbevétellel, sok kifizetővel és 3 millió forint alatti megbízásokkal számolunk, akkor az új ekhoszabályokkal sokkal rosszabbul jár az adózó, mint eddig a katával. Korábban ugyanis 12 millió forintig évi 650 ezer forint közterhet kellett kifizetnie, azonban az új ekhóval 1 millió 150 ezer forintos vesztesége fog keletkezni. Azonban, ha a 12 milliós bevétele korábban egy kifizetőtől származott, akkor a kifizetőnél 40 százalékos különadó jelentkezett, így 8 millió 778 ezer forint maradt a profitja. Ebben a helyzetben az új szabályokkal nagyon jól jár az adózó, hiszen majdnem 1 millió 421 ezer forinttal több marad a zsebében.


Ne hagyd ki!