De a hipa felett sem valószínű, hogy sokáig rendelkezhetnek az önkormányzatok
Fotó: Shutterstock

Parragh László is elhagyná a katát

Jelentősen torzítja a piacot a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata), miután a munkavállalók 12-13 százaléka választja a kedvezményes közteherviselési formát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint. Ezért az Iparkamara támogatná az adónem megszűntetését. Emellett a helyi iparűzési adó (hipa) sem lehet biztonságban.


Támogatná az iparkamara a Pénzügyminisztériumot, ha kivezetné a katá-t

Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével készített interjút a Népszava. A beszélgetésben szóba került, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter szerint meg kell vizsgálni, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója - azaz a kata - változatlan formában fennmaradhat-e.

Parragh László szerint a kata eredeti célja az volt, hogy olyanokat is bevonjon a közteherviselésbe, akiket korábban nem sikerült. Az adónem viszont a jelek szerint túlzottan sikeres lett, hiszen nagyjából 430 ezren adóznak ilyen formában, tehát a munkavállalók 12-13 százaléka. A rendkívül kedvező közteherviselési forma azonban lényegesen torzítja a piacot.

Nem helyes, ha például egy ügyvéd, biztosítási ügynök, bróker, IT szakember, aki lehetne normál foglalkoztatott, így bújik ki az adózás alól. Meglepő módon egyébként az állatorvosok közül kerül ki a legtöbb katá-s. A kamara támogatná a kata megszüntetését és egy új adónem bevezetését a tanulságok levonásával. Ez érintheti a fent említetteken túl a taxisokat és az újságírókat is

- nyilatkozta a szakember.

Parragh szerint olyan új közteherviselési formára lenne szükség, amely megtartja a kata egyszerűségét és adminisztrációs kényelmét, ugyanakkor azon munkavállalóknak, akiket belekényszerítettek ebbe a vállalkozói formába, megoldást jelentene a bújtatott foglalkoztatás kategorikus tiltására. Ráadásul a nyugdíj- és egészségbiztosítási ellátásokat sem teljeskörűen vehetik igénybe a katá-sok jelenleg. A kamara a kata helyett a normál adózásnál kedvezőbb adózási lehetőséget szorgalmaz, arányos közteherviselés mellett.

Kivezetnék a hipa-t is?

Az interjúban szóba került, hogy Balázs Zoltán politológus-közgazdász szerint az ágazati különadók ellensúlyozása miatt kivezetheti a helyi iparűzési adót (hipa) a kormány, ami az önkormányzatok jelentős bevételi forrása. Vagy ha megmaradna, a jövőben az állam osztaná szét.

A szakember ezzel kapcsolatosan úgy nyilatkozott, hogy a hipa a rendszerváltás óta létezik, és amíg a kezdetekben remekül szolgálta a települések fejlődését, mára elavult és nem tölti be maradéktalanul a szerepét.

Csak az a település húz ebből bevételt, ahová a vállalkozás be van jelentve, miközben a környező településekről éppúgy érkeznek munkavállalók, ott is kell bölcsőde, új út a cég miatt betelepülőknek. Az iparűzési adóbevétel elosztása emiatt igazságtalan. Nem az önkormányzatiság megnyirbálása a cél, hanem a bevétel igazságosabb terítése. (…) Biztatjuk a kormányt ennek átgondolására és egy igazságosabb helyi adórendszer bevezetésére, az önkormányzatok finanszírozásának megoldásával egyidőben

- mondta a szakember.

Parragh László annak a lehetőségétől sem zárkózott el, hogy a jövőben az állam szedje be és ossza szét a hipá-t. Ahogyan fogalmazott, a bürokráciacsökkentés szempontjából az lenne az ideális megoldás.

Ne hagyd ki!