Egyre több az egyéni vállalkozó Magyarországon
Fotó: Shutterstock

Így lettünk az egyéni vállalkozók országa

Csak tavaly 85 ezer egyéni vállalkozás indult Magyarországon, ezzel megközelítőleg 600 ezerre nőtt idehaza a számuk. Néhány éve ez a legnépszerűbb vállalkozási forma idehaza, még ha a pandémia alatt sokan szüneteltették is a működésüket.


Csúcsokat dönt az egyéni vállalkozók száma az országban

Tovább nő a távolság az egyéni vállalkozások és társas vállalkozások számát tekintve az országban. Az előbbiek mennyisége tavaly elérte a 587 ezret, amíg utóbbiból 530 ezer működött 2021 év végén Magyarországon. Az egyéni vállalkozások darabszáma egyébként már 2019-ben meghaladta a társas cégekét – írja elemzésében az Opten.hu.

A tavalyi növekedés annak ellenére is meghaladta a 2020-ast, hogy 2021-ben szigorodtak a KATA szabályok a kapcsolt vállalkozások közötti kifizetések, az egy kifizetőtől érkező 3 millió Ft feletti megbízások, valamint a külföldi kifizetőtől érkező bevételek adminisztrációja és elszámolása terén – áll az elemzésben. A portál továbbá megjegyzi, hogy a növekedés oka lehet az is, hogy az egyéni vállalkozók számára választható adózási formák (elsősorban a KATA) többnyire még mindig kedvezőbbek, mint a társas vállalkozások esetében.

Ezt a vállalkozási formát ráadásul könnyű szüneteltetni is. Ezzel az opcióval különösen sokan éltek például a koronavírus-járvány első hullámakor, amikor 110 ezren függesztették fel a működésüket (a felfüggesztések jelenlegi száma nagyjából 91 ezer).

Az egyéni vállalkozási forma szövődményei

Az elemzés szerint az egyéni vállalkozások számának jelentős növekedése rövid távon gazdaságélénkítő hatással lehet. Vannak azonban árnyoldalai is, különösen akkor, ha túl sok az ilyen vállalkozás, hiszen:

  • az alacsony adminisztrációs kötelezettségek alacsonyabb transzparencia szinttel járnak, ami a visszaélések irányába mutathat,
  • vélhetően sokan az alkalmazotti jogviszony helyett választják ezt a formát, színlelt szerződésekkel megtámogatva.

Az utóbbi különösen amiatt problémás, mert így a vállalkozók kiszolgáltatottsága növekszik a munkaadójuk felé, valamint nagyon kedvezőtlenül hat a leendő nyugdíjukra is.

Ha azt vizsgáljuk, hogy a különböző iparágakban mekkora arányban alkalmazzák ezt a vállalkozási formát, akkor azt látjuk, hogy különösen a logisztika (20 százalékos emelkedés) és az építőipar (13 százalékos növekedés) területén nőtt a számuk tavaly. A nagyobb vállalkozói bázissal rendelkező ágazatokban (például a pénzügy és a mezőgazdaság) azonban csökkenés volt tapasztalható.

Az elemzés egyébként jelentős emelkedésre számít az egyéni vállalkozások számában idén is. Mivel egy embernek azonban csak egy egyéni vállalkozása lehet (amíg társas több is) a darabszámuk nagy arányú növekedése hosszú évekig nem tarthat.

Ne hagyd ki!