Behajtani tilos tábla egy ház falához rögzítve.
Fotó: Unsplash

Megteheti egy cég, hogy katással nem köt szerződést?

Ezt a kérdést fogalmazta meg az Adózóna egyik olvasója. A szakértő válasza szerint a vállalkozások szabadon dönthetnek arról, hogy kötnek-e katás vállalkozóval szerződést, csak az általános jogelveket kell betartaniuk. Emiatt elég nehéz peresíteni egy ilyen ügyet.


Idén szigorítás történt

Az Adózóna oldalán megfogalmazott olvasói kérdés így szólt: Egy biztosítótársaság úgy döntött, hogy jövőre kata szerinti adózót nem foglalkoztat tanácsadóként. Aki katás marad, azzal megszünteti a szerződését.

Megkövetelheti-e egy munkaadó, hogy a vele szerződésben álló egyéni vállalkozó milyen adózási formát válasszon?

A kérdésre Kéri Ádám ügyvéd válaszolt, aki kifejtette: idén vezették be azt a szabályt, hogy bizonyos limit túllépése esetén nem az adózó magánszemély, hanem a megbízó köteles eleget tenni az adófizetési kötelezettségnek.

Mint ahogy arról az év elején írtunk, a 2021. január 1-jétől hatályos szigorítás szerint ha egy katás 3 millió forintnál többet számláz éves szinten egy megrendelőnek, akkor a megrendelő a 3 millió forintot meghaladó összeg után 40 százalékos adót köteles fizetni.

Nehéz peresíteni

Kéri Ádám hozzátette, hogy ugyanakkor szerződéskötési szabadság van. Ebből eredően a vállalkozások szabadon dönthetnek arról, hogy kötnek-e katás vállalkozóval szerződést. Ezzel összefüggésben általános jogelveket (hátrányos megkülönböztetés tilalma, joggal való visszaélés stb.) viszont nem sérthetnek.

Egyelőre nincs arra nézve bírói gyakorlat, hogy a bíróságok ezt hogyan ítélnék meg, de úgy gondolom, hogy ezt sajnos elég nehéz peresíteni. A jog ugyanis nem általánosságban tiltja a megkülönböztetéseket, hanem kizárólag akkor, ha azok úgynevezett védett tulajdonságokhoz kapcsolódnak. A védett tulajdonságok pedig ennél sokkal konkrétabb kategóriákhoz kötődnek, például életkorhoz, nemhez stb

- fogalmazott a szakértő.

Nyáron írtunk arról, hogy a kkv-k túlnyomó többsége a 3 millió forint éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja nekik. A plusz 40 százalékos adó megfizetését a kkv-k csupán 14 százaléka tervezi.

Az adóhivatal adatai szerint 432 ezer kisadózó vállalkozás működik idehaza. Döntő többségük egyéni vállalkozó, számuk 396 ezer, és emellett 36 ezer cég adózik a kata előírásai szerint.

A 3 millió forintos limittel kapcsolatos praktikus tanácsokról itt írtunk.

Ne hagyd ki!