800 milliárd forint bevétellel számol a kormány az extraprofitot termelő szektorok adóterheinek növeléséből
Fotó: Shutterstock

8 területről von el 800 milliárdot a kormány az extraprofitból

Számos fontos intézkedésről döntött a kormány, most kivételesen részletekre bontjuk a kormányinfón elhangzottakat. Nézzük, milyen ágazatoktól vonja el az extraprofit egy részét a kormány, hogy feltöltse belőle a rezsicsökkentés védelmét és a honvédség megerősítését szolgáló két alapot, amelynek létrehozását szerdán jelentette be Orbán Viktor.


A háborús helyzet és a brüsszeli szankciók miatt világgazdasági válság jön, infláció és recessziós félelem tapasztalható, ezek ellen védekezni kell. A költségvetést és az államadósságot féken kell tartani, idén 4,9, jövőre 3,5 GDP-arányos hiánynak kell kialakulnia, erről Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter beszélt a kormányinfón.

A két alap bevételeit főként extraprofit-különadókból fogják finanszírozni. Az állam is spórol, a költségvetés kiadásait is csökkentik, de az utóbbit úgy teszik, hogy a kormány eddigi eredményeit megtartják, így a rezsicsökkentést is.

A kiadáscsökkentés két dologból áll: az egyik minisztériumok költségvetésének visszafogása, valamint az állami beruházások átütemezése.

8 területről 800 milliárd

Az első a bankszektor, ahol kibővítik a tranzakciós illetéket, ami plusz 300 milliárd forintot jelent az államnak. A második a biztosítási szektor 50 milliárddal, a harmadik az energiaszektor, ahonnan 300 milliárdot vonnak el, a kiskereskedelemtől pedig 60 milliárdot (ebbe a csoportba tartoznak a légitársaságok és a telekommunikációs cégek is). A gyógyszerforgalmi szektortól 20 milliárd forintot szednek be, és újra lesz reklámadó is, amiből 15 milliárd forintot várnak. A részleteket tartalmazó rendelet a napokban várható.

Cigi, pia

A kormány nem gondolja, hogy ezek az elvont összegek megjelennének az árakban, hiszen nem a teljes profitot szedik be, csak az extrából vesznek el – mondta Nagy Márton.

Lesznek finomhangolások, például a jövedéki adók emelése a dohány és alkoholtermékeknél. A cégadó is változni fog, ezek részleteiről a pénzügyminiszter fog beszámolni.


Ne hagyd ki!