Húszezer forintos bankjegyek toronyban
Fotó: Shutterstock

5 fontos pont a 2023-as költségvetésből, amiről érdemes tudnod

Csütörtök este megjelent a Magyar Közlönyben a 2023-as rendeleti költségvetés. Bár sok a ködös rész, a legfontosabbakat kiemeltük nektek.

Főbb számok

A nyári költségvetési tervekhez képest óriási változásnak tűnik, hogy a kiadási oldal 6400 milliárd forinttal nőtt (20%),

de talált a Pénzügyminiszter 5380 milliárd (17%) forintnyi pluszbevételt is.

A központi költségvetésben tervezett júliusi hiány 2550 milliárdról így 3400 milliárdra nő, ami 8,5 százalék. A jövő évi költségvetés 1,5 százalékos GDP-növekedéssel és csökkenő államháztartási hiánnyal számol.

A legnagyobb változás: rezsivédelmi alap

Egyértelműen a legnagyobb változás a júliusi költségvetéshez képest, hogy a 670 milliárdos Rezsivédelmi Alap kiadásait 2610 milliárdra növelték. A bevételi oldalon ugyanez a szám szerepel papíron, melynek fele központi támogatásból érkezik,

a másik fele pedig főleg a különadókból (légitársaságok különadója, gyógyszergyártói adó, távközlési adó stb.) és az energiaágazat befizetésiből jön össze.

Erősen számítanak ránk 

A gazdálkodó szervezetekre nagyon számít a költségvetés, 30 százalékkal nagyobb bevételt remél tőlük a Pénzügyminisztérium a júliusi tervekhez képest, ez 908 milliárd forint.

Hasonlóan durva szám, hogy a fogyasztást terhelő adóbevételek is 939 milliárd forinttal nőnek a tervek szerint. Ennek természetesen nagy része az ÁFA, 886 milliárd forint.

Állami beruházások duplázása

"A kiemelt kormányzati magasépítési beruházások fejezetnek nevezett tételt a kormány átnevezi állami beruházásokra, és itt nyáron betervezett jövő évi 261 milliárd forint helyett 580 milliárd forintot tervez elkölteni az állam" - vette észre a Portfolio hírportál.

Valódi, eddig egyáltalán nem hangoztatott meglepetés, hogy 306 milliárd forinttal megjelenik ebben a fejezetben egy állami közútfejlesztési beruházások jogcímcsoport

, valamint 41,5 milliárd forinttal egy állami vasútfejlesztési beruházások jogcímcsoport. Ilyen költségvetési tétel egyáltalán nem szerepelt a júliusi tervekben.

Nehéz helyzetben az önkormányzatok

A HVG a részleteket böngészve kiderített, hogy a helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai résznél a helyhatóságok elszámolások támogatási jogcím előirányzata 11,7 milliárdról 7,7 milliárdra, a vis maior támogatások összege 4 milliárdról 2,7 milliárd forintra,

a belterületi utak, járdák, hidak felújítására szánt összeg 500 millióról nulla forintra csökken.


Ne hagyd ki!