magán úszómedence
Fotó: Jonathan Borba / unsplash

Szabálysértők ezreit buktatta le az adóhatóság szupereszköze

Több ezer be nem jelentett magán úszómedencét fedeztek fel Franciaországban az adóhatóság munkatársai az AI segítségével.Egy mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó megoldásnak köszönhetően több mint 20 000 rejtett medencét fedeztek fel a francia fináncok. A szabálytalanságo feltárása 10 millió euró (4 milliárd forint) bevételt hoztott az dóhatóságnak– jelenti a BBC. A medencék növelik az ingatlanok értékét, így feljebb srófolják az ingatlanadót. Éppen ezért a francia törvények szerint be kell őket jelenteni.

A Google és a Capgemini francia tanácsadó cég által kifejlesztett szoftver 2021 októberében légifelvételeken fedezte fel a medencéket kilenc francia régióban. Alpes-Maritimes, Var, Bouches-du-Rhône, Ardèche, Rhône, Haute-Savoie, Vendée, Maine-et-Loire és Morbihan régiók vettek részt a kísérletben, de az adóhivatalok szerint a rendszert most már országszerte bevezetik. A Le Parisien napilap szerint egy átlagos 30 négyzetméteres medence után évi 200 euró (80 ezer forint) adót kellene fizetni.

A Statista adatszolgáltató weboldal adatai szerint 2020-ban több mint 3,2 millió magánmedence volt Franciaországban, majd amikor a koronavírus-járvány miatt egyre több munkavállaló kezdett otthonról dolgozni, a medenceépítések száma tovább nőtt.

Az adóhatóság szerint a szoftvert nem csak a medencék, de a be nem jelentett egyéb lakásbővítések, teraszok vagy pavilonok felkutatására is lehetne használni, amelyek szintén szerepet játszanak az ingatlanadóban.

Antoine Magnant a hivatal nevében a Le Parisien-nek azt mondta:

Különösen a házbővítéseket, például a verandákat vesszük célba. De biztosnak kell lennünk abban, hogy a szoftver a nagy alapterületű épületeket találja meg, és nem a kutyaházat vagy a gyerekeknek szánt játszóházat.

A szigorítást azt követően rendelték el, hogy Julien Bayou, a franciaországi Európai Ökológia − Zöldek pártjának képviselője nem zárta ki az új magánmedencék betiltását, mint „végső megoldást":

A kihívás nem az uszodák betiltása, hanem a létfontosságú vízigényünk biztosítása

Franciaország súlyos szárazsággal küzd, ami miatt több mint 100 településen nincs elegendő ivóvíz. Júliusban mindössze 9,7 mm eső esett, 1961 márciusa óta a legszárazabb hónap volt − közölte a francia meteorológiai szolgálat. Az ország északnyugati és délkeleti részének nagy részén betiltották az öntözést, hogy takarékoskodjanak a vízzel.

A franciák nem csak ezt a luxuscikket korlátoznák a mostani ínséges időkben, a magánrepülőgépeknek is hadat üzentek, itt írtunk erről.

Ne hagyd ki!