Amint az idő egyre hidegebbre fordul, úgy alakul át a főváros gasztronómiai kínálata is, és előtérbe kerülnek a forró, tartalmas levesek. Alapanyagokból ilyenkor is van még mit a levesbe aprítani bőven, mi pedig összeszedtük Budapest legjobbjait. Íme az öt legizgalmasabb őszi leves, amit egyszerűen nem érdemes kihagyni a szezonban, akár Budán, akár Pesten jár az ember.
Apja gulyáslevesével hódít az egy éve megnyitott, Bíró Dani séf által vezette Zazie Bistro & Bár. A város legmagasabb épületének földszintjén elhelyezkedő étterem nyitása óta étlapon tartja ezt az ikonikus fogást, mely hamar a vendégek kedvencévé vált. A csodás, otthonos comfort foodokban bővelkedő étlap gulyáslevese forró és tartalmas, kápia frissítővel, friss lestyánnal és házi kovászos kenyérrel érkezik. Mind látványra, mind ízekre és textúrára az igazi gulyáslevest képviseli a főváros gasztronómiai kínálatában.
Nem kell messzire mennünk, ha Budapest egyik legjobb halászlevét kóstolnánk meg ősszel, hiszen a MOL Campus 28. emeletén található VIRTU Restaurant séfje, Lendvai Levente tűzte étlapjára. A harcsafilével és házi gyufatésztával készült halászlé a séf éveken át tartó receptgyűjtésének egyik legkedvesebb fogása, mely egy bajai származású barátjának édesapjától származik.
Maradva a paprikás alapú leveseknél, érdemes a Nagymező utca felé venni az irányt, ahol Nagy Szabolcs séf viszi az N28 Wine & Kitchen konyháját. A fülétől a farkáig mindent felhasználó, szezonális alapanyagokra épülő konyha fűszerekben bővelkedő marhapofa gulyása mangalica kolbásszal kerül a tányérba házi sült paprikával és aszalt paradicsommal. Ez a koncentrált, sűrű leves saját identitással rendelkezik, ezért bort sem szoktak ajánlani mellé. A magát merészen hagyományőrzőnek valló séf az otthon ízei mellett az újdonságokkal is örömmel barátkozik, ám a marhapofa gulyás receptjét hosszú évek óta változatlanul főzi.
Listánk két Michelin-ajánlott étterem melengető levesével folytatódik. A Matild Palotában található Wolfgang Puck ikonikus budapesti étterme, a Spago Budapest, melynek executive chefje, Szántó István idén ősszel új szintre emelte az sütőtökleves fogalmát. A pirított sütőtökből készült leves krémességét a kókusz és a gyömbér fűszeres frissessége teszi pikánssá, míg a marinált töksaláta kellemes kontrasztot ad a fogásnak.
Szintén egy neves szálloda, a Kempinski ad otthont az idén 30 éves Nobu brand budapesti éttermének, a Nobu Budapestnek, melynek executive chefje, Schreiner Gábor nemcsak a japán konyha szerelmeseinek kínálja a miso levest, hanem azoknak is, akik könnyed, mégis ízekben gazdag élményre vágynak. A markáns ízű vörös miso leves fermentált miso pastával, japán shimeji gombával és wakame algával készül, mely egyszerűségében és letisztultságában tökéletes egy hideg, őszi estére.