A járvány már nem veszélyezteti a gyerektáborokat idén, de az árak megugrottak
Fotó: Shutterstock

A járvány nem, legfeljebb az árak fenyegetik a nyári táborokat

A kedvező koronavírus-helyzet miatt járványügyi korlátozások nélkül megtarthatók az idei nyári táborok, így azokat ismét a korábban megszokott keretek között szervezhetik, bonyolíthatják le - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az árak viszont megugrottak, mutatunk néhány példát.


A tábort annak kezdete előtt legalább hat héttel a helye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal népegészségügyi feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalnál kell bejelenteni. Közölni kell a táborozás helyét, időpontját, a résztvevők várható számát, a tábort szervező vagy a képviseletére jogosult nevét, elérhetőségét.

Ugyan a kockázat kisebb, de a koronavírus továbbra is jelen van, ezért az NNK - a járványtól függetlenül is - szükségesnek tartja és javasolja az általános higiénés szabályok betartását. Így a táborokban kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző diák, illetve szervező vehet részt, erről - gyerek esetében a szülőnek - nyilatkozni is kell. Javasolják továbbá, hogy a táborban részt vevő szervezők és segítők lehetőség szerint legyenek a koronavírus elleni védőoltás legalább két dózisával beoltva.

Zárt térben a foglalkozások esetén kiemelt figyelmet kell fordítani a rendszeres, megfelelő intenzitású szellőztetésre, ez vonatkozik a folyosókra és a szociális helyiségekre is. A tábor működtetése során gondoskodni kell a személyi higiéné betartásáról, amelynek alapja a gyakori, alapos szappanos kézmosás, esetleg kézfertőtlenítés, valamint a köhögési etikett betartása. Az NNK szerint fontos, hogy a személyi higiéné alapvető szabályairól a táborba érkezők is kapjanak részletes, az adott korosztálynak megfelelő tájékoztatást. Ha egy gyerek vagy szervező betegség tüneteit észleli, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell a szervezők által előzetesen felkért orvost, aki dönt a további teendőkről. A beteg gyermek felügyeletét ellátó embernek kötelező kesztyűt és maszkot kell használnia.

Az árak

A gyerektáborok költségén is érezehető az idei infláció. Akad olyan tábor, amelyik évek óta nem emelt árat, a mostani szezonban azonban muszáj lesz neki.

75–78 ezer forintba került turnusonként tavaly a People Team Alapítvány tábora. Idén várhatóan 82 ezret fognak kérni. Emelkedett a napközis táboruk ára is, egy év alatt 39-ről 41 ezerre. A drágulást akciókkal kívánják kompenzálni (például félárat fizet az, aki három új táborozót hoz magával), valamint 10-ről 17-re emelték a témaszekcióik számát.

Palotás Attila Ater, az alapítvány alapítója és projektfelelőse a mfor.hu-nak a drágulást leginkább a partnereik áremelésével és a gazdasági környezettel indokolta (növekedtek például az élelmiszerárak, valamint a buszozás és a helyszínbérlés költségei).

A People Team nagyjából 5 százalékos emelése azonban igen alacsony lehet, hiszen

  • az Állatkerti Zoo táborban (Budapest) 2021-ben az 5 napos turnus 79 900 forint volt, 2022-ben 88 900 forintba kerül;
  • a Seholsziget Élménypark (Nőtincs) tavaly 50–60 ezerbe került, idén 60–70 ezer forintot kell fizetni érte;
  • a Vissza a vadonba (Szentendre) az előző évben 35–35 ezer forint volt, most 42–45 ezer.

A drágulás ellenére jelentősen megnőtt az érdeklődés a gyermektáborok iránt az előző két, pandémia által jobban sújtott évhez képest. A klasszikus táborok mellett ráadásul egyre nagyobb az extrémebbek száma is. Idén a tavalyinál több, csaknem 700 táborturnus közül tudnak választani a szülők és a gyermekeik a Táborfigyelőn, amire szükség is van. Nemcsak azért, mert idén jóval többen foglalnak tábort, mint az előző években, hanem mert már tavaly is várólistákat kellett állítani. Ezt elkerülhetjük idén, hiszen a táborok felkészültek a rohamra, és sok újdonság is van – mondta Tóth Béla, a Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetője. A szakember beszélt arról is, hogy tavaly a táboroztatók 70 százaléka nem, vagy csak minimális áremelést tervezett. Idén azonban ez nem várható, átlagosan nagyjából 10 százalékkal drágulhatnak a táborok. Az árak viszont nagyon eltérőek, hiszen van olyan ottalvós tábor, ami idén 28 ezer forintba kerül, de olyan is akad, ami 300 ezerbe.

Tavaly egy napközis tábor átlagára 33–35 ezer forint volt, míg egy ottalvós táborért 53–55 ezer forintot kellett fizetniük a szülőknek. Ezzel szemben idén egy napközis tábor 38 500 forint átlagosan egy hétre, míg az ottalvós programok esetében az átlagos költség 60 ezer forint egy turnusra.


Ne hagyd ki!