A luxushajó utasai pár órával a baleset előtt még mit sem sejtve, vidáman élvezték a felszolgált korabeli menüt, ami 10 fogást tartalmazott – az étlap pedig túlélte a katasztrófát.
A CBS News beszámolója szerint gazdára talált az 1911. április 14-re dátumozott étlap. A menüt az első osztály utasainak szolgálták fel, ráadásul az étlapot nem is olyan régen találták meg: egy kanadai történész családja 2023 elején bukkant rá. Azt senki sem tudja, hogyan került a történészhez a dokumentum. A férfi 2017-es halálát követően a családja idén egy 1960-as képesalbum oldalai között talált rá a papírra.
Az étlapot végül 83 ezer fontért, átszámítva 36 millió forintért értékesítették egy aukción.
A Drivemagazin felidézi, hogy a Titanic első osztályára mai árfolyamon átszámítva nagyjából hárommillió forintért lehetett jegyet váltani, ennek fejében az utasok a lehető legjobb szolgáltatást kapták. A tragédia napján egy visszafogottnak is mondható ebédet fogyasztottak a fedélzeten: jacket potatoe, azaz héjában sült és tört burgonya volt a főétel, a vacsora azonban egy pazar 10 fogásos menüsor volt.
Lazac hollandi mártással és uborkával
Főtt lazac, selymes, tojásos szósszal és nyers uborkával.
Chicken a lá Maryland (Csirke Maryland módra)
Az amerikai államról elnevezett fogás rántott és sült csirkéből áll, mártással, általában banán volt mellé a köret.
Cookie Leekie
Skót leves póréhagymából, csirkéből és rizsből.
Galamb zsázsával
A kor népszerű étele volt a sült galambcsibe, így ebből a menüből sem maradhatott ki.
Eggs à l'argenteuil
Ez az előkelően hangzó, francia elnevezésű étel tulajdonképpen tojásrántotta spárgával.
Consommé Olga
Szintén francia elnevezés egy egyszerű ételre: marhahúsleves portóival felfőzve, fésűkagylóval tálalva.
Pácolt bivalynyelv
A svédasztalos hideg ételek között szerepelt a pácolt bivalynyelv, amelyet vékonyra szeletelve tálaltak.
Pâté de foie gras
Azaz libamáj-pástétom.
Barack zselével
A menüsor végén kétféle desszert volt, az egyik a barack Chartreuse likőrös zselében.
Waldorf pudding, azaz Waldorf-felfújt, vagyis almás-diós párolással készített sütemény, felfújt vanília szósszal.