Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte két újabb keleti vakcina behozatalát Magyarországra – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján.


Az egyik egy kínai gyártó, a CanSino Convidecia nevű terméke, míg a másik az indiai Covishield oltóanyaga. Mindkét esetben vektorvakcinákról van szó, vagyis hasonló elven működnek, mint az orosz Szputnyik V, illetve az AstraZeneca védőoltása. A Reuters hírügynökség már délelőtt azt jelentette, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a III. fázisú vizsgálat eredményei alapján hagyta jóvá a Convidecia nevű oltást.

Az új kínai vakcina egydózisú (elég egyszer beadni) eddig Kínában, Pakisztánban és Mexikóban engedélyezték. Az indiai készítményt az AstraZeneca licensze alapján gyártják, Kanadában már megkapta a veszélyhelyzeti engedélyt. A hétfői adatok szerint itthon eddig 1 589 601 embert oltottak be, közülük 479 389-en már a második adagot is megkapták.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A befektetők imádják Kelet-Európa új slágerstartupját

A csehországi Rossum szoftverfejlesztő vállalat 100 millió dolláros befektetéshez jutott, ennk köszönhetően térségünk egyik legértékesebb startupjává lépett elő. Nézzük, miért imádják a befektetők az alig hatéves vállalkozást!

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szereted hallatni a hangodat? A Spotify újításának örülni fogsz

A Spotify bejelentette, hogy a három éve indított podcast szolgáltatásait a tartalomgyártók hamarosan szélesebb körben is igénybe vehetik. A zenei streamingszolgáltató vállalat abban reménykedik, hogy az újítással növelheti a prémium előfizetői számát.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Fiatal programozó zseni vállalkozását nyelte le a Twitter

Nick Caldwell, a Twitter mérnöki divíziójának alelnöke stílusosan a Twitter-en jelentette be, hogy a közösségi platform felvásárolta a Sphere chat applikációt. A Sphere-t az a vállalkozó zseni alkotta, akitől alig 17 éves korában a Yahoo 30 millió dollárért megvásárolta az első startupját.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!