Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte két újabb keleti vakcina behozatalát Magyarországra – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján.


Az egyik egy kínai gyártó, a CanSino Convidecia nevű terméke, míg a másik az indiai Covishield oltóanyaga. Mindkét esetben vektorvakcinákról van szó, vagyis hasonló elven működnek, mint az orosz Szputnyik V, illetve az AstraZeneca védőoltása. A Reuters hírügynökség már délelőtt azt jelentette, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a III. fázisú vizsgálat eredményei alapján hagyta jóvá a Convidecia nevű oltást.

Az új kínai vakcina egydózisú (elég egyszer beadni) eddig Kínában, Pakisztánban és Mexikóban engedélyezték. Az indiai készítményt az AstraZeneca licensze alapján gyártják, Kanadában már megkapta a veszélyhelyzeti engedélyt. A hétfői adatok szerint itthon eddig 1 589 601 embert oltottak be, közülük 479 389-en már a második adagot is megkapták.

The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Itt a videó a világ legdrágább, 60 ezer forintos sült krumplijáról

Kétszáz dollárért, vagyis több mint 60 ezer forintért kínálja a világ legdrágább sült krumpliját egy New-York-i étterem. Ez a csúcs, a Guinness -rekordok szerkesztősége hitelesítette.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A győzelemig birkózik az MNB az inflációval

A Magyar Nemzeti Bank ma sem hagyott kétséget afelől, hogy mindaddig kitart a nemrégiben megkezdett monetáris szigorítás mellett, amíg le nem töri az elmúlt hónapokban éves összevetésben 5 százalék feletti inflációt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ha vettél ezekből a hústermékekből, ne egyél belőlük, visszakapod az árát

Három hústerméket hívott vissza a METRO Kereskedelmi Kft. elővigyázatosságból, etilén-oxid jelenléte miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!