Újabb kínai, valamint indiai vakcinával olthatunk Magyarországon

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte két újabb keleti vakcina behozatalát Magyarországra – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján.


Az egyik egy kínai gyártó, a CanSino Convidecia nevű terméke, míg a másik az indiai Covishield oltóanyaga. Mindkét esetben vektorvakcinákról van szó, vagyis hasonló elven működnek, mint az orosz Szputnyik V, illetve az AstraZeneca védőoltása. A Reuters hírügynökség már délelőtt azt jelentette, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a III. fázisú vizsgálat eredményei alapján hagyta jóvá a Convidecia nevű oltást.

Az új kínai vakcina egydózisú (elég egyszer beadni) eddig Kínában, Pakisztánban és Mexikóban engedélyezték. Az indiai készítményt az AstraZeneca licensze alapján gyártják, Kanadában már megkapta a veszélyhelyzeti engedélyt. A hétfői adatok szerint itthon eddig 1 589 601 embert oltottak be, közülük 479 389-en már a második adagot is megkapták.

Ne hagyd ki!