Járványügyi védekezés az étteremben

Már több mint 3 millió 870 ezer ember kapta meg legalább az első oltását, így napokon belül, akár már pénteken is meglehet a 4 millió beoltott, és érvénybe lépnek a részben a védettségi igazolványhoz kötött lazítások.


A szigor enyhítésével számos szolgáltatást vehetnek igénybe a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, a listát és a szabályokat ITT foglaltuk össze. Sokak fejében megfordulhatott, hogy a műanyag kártyát kerülő úton szerzik be, netán megpróbálják kijátszani a szabályokat. A kormányinfón nekik is üzent a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely egyértelművé tette, hogy a nyitással együtt szigorú szabályokat is életbe léptetnek majd, ehhez a Büntető törvénykönyvet is módosítják. A közokirat-hamisítás minősített esetének fog számítani, ha valaki visszaél az igazolvánnyal. Szóval, nem érdemes trükközni. Az már korábban kiderült, hogy az igazolvány meglétének ellenőrzését elmulasztó szolgáltatók 100 ezertől 1 millió forintig terjedő pénzbírságot kockáztatnak.

Eladó a menyasszony

Ötmillió oltás elérésekor a kormány azt tervezi, hogy feloldja a lakodalmak tilalmát, ez azt jelenti, hogy május harmadik hetétől ezeket valószínűleg meg lehet majd tartani. A miniszter megismételte azt is, hogy minden vakcina hatékony, mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát.

A védettségi igazolványok miatt sok panaszt kaptak a kormányhivatalok. Gulyás Gergely felidézte: az első lépés, hogy rögzíteni kell az oltás tényét, ezért a kormány arra kéri az orvosokat, hogy ezt minél előbb tegyék meg. Ha ez megtörtént, akkor a Belügyminisztérium automatikusan intézkedik a vakcinaigazolvány kiadásáról, amit postára adnak. A dokumentumot átlagosan 10 nap elteltével megkapják a beoltottak. Késések ugyanakkor előfordulhatnak.


The Conversation

Ne hagyd ki!