Már több mint 3 millió 870 ezer ember kapta meg legalább az első oltását, így napokon belül, akár már pénteken is meglehet a 4 millió beoltott, és érvénybe lépnek a részben a védettségi igazolványhoz kötött lazítások.


A szigor enyhítésével számos szolgáltatást vehetnek igénybe a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, a listát és a szabályokat ITT foglaltuk össze. Sokak fejében megfordulhatott, hogy a műanyag kártyát kerülő úton szerzik be, netán megpróbálják kijátszani a szabályokat. A kormányinfón nekik is üzent a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely egyértelművé tette, hogy a nyitással együtt szigorú szabályokat is életbe léptetnek majd, ehhez a Büntető törvénykönyvet is módosítják. A közokirat-hamisítás minősített esetének fog számítani, ha valaki visszaél az igazolvánnyal. Szóval, nem érdemes trükközni. Az már korábban kiderült, hogy az igazolvány meglétének ellenőrzését elmulasztó szolgáltatók 100 ezertől 1 millió forintig terjedő pénzbírságot kockáztatnak.

Eladó a menyasszony

Ötmillió oltás elérésekor a kormány azt tervezi, hogy feloldja a lakodalmak tilalmát, ez azt jelenti, hogy május harmadik hetétől ezeket valószínűleg meg lehet majd tartani. A miniszter megismételte azt is, hogy minden vakcina hatékony, mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát.

A védettségi igazolványok miatt sok panaszt kaptak a kormányhivatalok. Gulyás Gergely felidézte: az első lépés, hogy rögzíteni kell az oltás tényét, ezért a kormány arra kéri az orvosokat, hogy ezt minél előbb tegyék meg. Ha ez megtörtént, akkor a Belügyminisztérium automatikusan intézkedik a vakcinaigazolvány kiadásáról, amit postára adnak. A dokumentumot átlagosan 10 nap elteltével megkapják a beoltottak. Késések ugyanakkor előfordulhatnak.


The Conversation

Friss

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!