Egy vörös róka az úton lévő felezővonalat szaglássza
Fotó: unsplash

Vigyázz házi kedvenceidre, közeleg a rettegett kór!

Néhány hónap leforgása alatt immár harmadszor diagnosztizált veszettséget a román állategészségügyi szolgálat a magyar határtérségben, Szatmár megye területén. Az esetek közelsége miatt hazánkban is fokozott figyelmet kell fordítani a veszettség elleni védekezésre, a védőoltások beadatására!


​Veszettség a határon

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye szerint az utóbbi időben többször mutatták ki a veszettség vírusát magyar határ közelében. Legutóbb 2021. február 1-jén egy vadon élő rókában mutatták ki a vírust. Fontos, hogy Magyarországon mindeddig nem találtak veszett állatot, a betegség 2017 óta nem fordult elő hazánkban! Az országhatárhoz közeli romániai esetek kapcsán azonban a Nébih ismételten és nyomatékosan felhívja a hazai állattartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás rendszeres beadatásának fontosságára.

​Oltasd be kedvencedet!

Magyarországon a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező (jogszabály írja elő), míg a macskáké erősen ajánlott. Különösen fontos a vadállatokkal gyakrabban, nagyobb eséllyel érintkező háziállatok, mint például a vadász-, kotorék- és pásztorebek vakcinázása. A háziállatok megóvása egyúttal gazdájukat és a környezetükben élő embereket is védi a fertőzéstől!

​Ha veszett állatot találunk...

A veszettség az egyik legrégebben ismert fertőző betegség, mely a beteg állat harapása útján terjed a másik állatra vagy akár az emberre is. Ha valaki a betegségre gyanús egyedet észlel vagy elhullott rókát talál, jelezze azt a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságnál vagy a Nébih Zöldszámán (06-80/263-244)! A betegség tüneteiről és terjedéséről a Veszettsegmentesites.hu oldalon olvashatnak bővebben.


Ne hagyd ki!