Aggódnak a magyarok a háború miatt, megcsappant az optimizmus
Fotó:Shutterstock

A háború odavágott a magyarok optimizmusának

Három hónapos javulás után jelentősen, az egy évvel ezelőtti értékére esett vissza márciusban a GKI fogyasztói bizalmi indexe. A februárhoz képest bekövetkezett 11 pontos esés nyilvánvalóan az orosz-ukrán háború következménye - írja közleményében a gazdaságkutató.


A pénz jól jött, csakhogy...

A március legelején végzett felmérés eredménye szerint a lakosság hónapok óta a magyar gazdaság helyzetét ítéli meg a legpesszimistábban, a legnagyobb romlás márciusban is ezen a területen következett be. A válaszadók az elmúlt hónapokban legkedvezőbben saját várható pénzügyi helyzetükről vélekedtek, ráadásul februárban sokan jutottak sok pénzhez (szja-visszatérítés a családoknak, 13. havi nyugdíj). Így érthető, hogy a lakosság márciusban az előző havinál kissé jobbnak érezte anyagi helyzetét.

Aggodalom

Ugyanakkor a válaszadók a várható pénzügyi helyzetüket csaknem ugyanolyan mértékben gondolták romlónak, mint az ország gazdasági helyzetét. A munkanélküliségtől való félelem több hónapos javulás után már februárban erősödni kezdett, ez márciusban kisebb mértékben, de folytatódott. Az emberek saját jövőbeli megtakarítási képességükről alkotott véleménye februárban addig nem látott módon optimista volt, ehhez képest most gyengülés következett be. A fogyasztók a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi és még inkább a következő egy évre vonatkozó vásárlási lehetőségét egyaránt markánsan romlónak érzékelték. Végül, de nem utolsósorban, márciusban nagyon jelentősen erősödött a lakosság inflációs várakozása.


The Conversation

Ne hagyd ki!