Kevesebbet költünk élelmiszerre, mint egy éve, kevesebb termék kerül a kosárba
Fotó: Shutterstock

Már a KSH is kimutatta, hogy a hasunkon spórolunk

2022. szeptemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene egyaránt 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Viszont az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,8 százalékkal csökkent a forgalom. A hasunkon spórolunk az elszabadult élelmiszerárak miatt.Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1457 milliárd forintot ért el szeptemberben. A forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomásokon csapódott le.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,8 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer-kiskereskedelem háromnegyedét adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,3 százalékkal az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,1 százalékkalcsökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene viszont összességében 2,7 százalékkal bővült. A használtcikk-üzletekben 21, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 15, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 8,4, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 3,4, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 1 százalékkal nőtt.

A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 1 százalékkal mérséklődött.


A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 2,4 százalékkal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 18,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.


Ne hagyd ki!