Nincs több akadály, jöhetnek a brüsszeli pénzek

Utolsó tagállamként a lengyelek is elfogadták a globális minimumadó bevezetését, ami része volt a Magyarországnak járó uniós forrásokról szóló egyezséget is tartalmazó nagyobb csomagnak. Az EU csúcstalálkozóján így véglegessé vált, hogy nincs több akadály, mutatjuk, milyen döntések születtek, illetve milyen feltételekkel jutunk hozzá az uniós pénzekhez.


  • Ukrajna jövőre 18 milliárd euró kölcsönt kap az EU-tól a működési költségeinek fedezésére, illetve az orosz csapások okozta károk felszámolására.
  • Az EU a következő évtől alkalmazza a 750 millió euró fölötti csoportszintű árbevétellel rendelkező multinacionális cégekre a 15 százalékos minimumadót.
  • Lezárul a Magyarországgal szemben indított jogállamisági eljárás, azzal a kikötéssel, hogy az uniós források felhasználása továbbra is veszélyben van, ezért három kohéziós alap 55 százalékát, 6,3 milliárd euró kifizetését felfüggeszti az EU. A befagyasztott pénzekhez így férhetünk hozzá.
  • Jóváhagyták az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást tartalmazó magyar nemzeti helyreállítási tervet. Ennek kifizetését és az előbbi pontban említett összeg hozzáférhetővé tételét azonban 27 úgynevezett szupermérföldkő (ezek korrupcióellenes intézkedésekkel és az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállításával kapcsolatosak) maradéktalan teljesítéséhez kötötték.

Csütörtökön késő este a cseh uniós elnökség bejelentette, hogy a tagállamok nagykövetei megállapodtak a 9. szankciós csomagról. Ezt írásbeli eljárásban pénteken délig fogják elfogadni.


Ne hagyd ki!